Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

‘Dit is een stukje jeugdsentiment’

Joop Hulleman kocht een Eicher ED 13 uit 1958, het type waar zijn vader ooit een melkrit mee reed. Hulleman knapte de trekker op.

“Mijn ouders hadden vroeger een kleinschalig gemengd bedrijf. Om wat bij te verdienen had mijn vader een melkrit. Daarvoor gebruikte hij een Eicher ED 13 uit 1958, een ééncilinder met een 13 pk-motor. Vanaf mijn zestiende hielp ik hem daarmee. Ik mocht op zaterdagmiddag in mijn eentje de melkbussen terugbrengen naar de boeren. Ook reed ik op die trekker door het centrum van Zutphen naar de dealer in Oeken (bij Brummen) voor een onderhoudsbeurt. Dat vond ik toen best stoer en spannend.

Oude jeugdliefde

Mijn vader kocht in zijn werkende leven meerdere Eichers, waarvan de Königstiger 74 altijd op het bedrijf is gebleven.

Eicher ED 13. - Foto's: Jan Willem Schouten
Eicher ED 13. - Foto's: Jan Willem Schouten

De originele Eicher ED 13 van mijn vader is er niet meer. Een jaar of 8 geleden heb ik eenzelfde type Eicher op de kop weten te tikken. Eigenlijk heb ik hiermee de trekker uit mijn jeugd teruggekocht. Hij kostte € 2.000. Deze trekker is voor mij een stukje jeugdsentiment. Het is een oude jeugdliefde.

Joop Hulleman (65) woont samen met zijn vrouw in Almen (Gld). Tot 20 jaar geleden hield hij 60 zeugen en zo’n 30 melkkoeien. Hij besloot in 1998 zijn vee weg te doen en zich toe te spitsen op de teelt van kerstbomen, het stallen van caravans, het verzorgen van het land en het inscharen van paarden. Zo slaagde hij erin om agrarisch ondernemer te blijven. Hulleman heeft 8 hectare mais, 7 hectare gras en 2 hectare kerstbomen.
Joop Hulleman (65) woont samen met zijn vrouw in Almen (Gld). Tot 20 jaar geleden hield hij 60 zeugen en zo’n 30 melkkoeien. Hij besloot in 1998 zijn vee weg te doen en zich toe te spitsen op de teelt van kerstbomen, het stallen van caravans, het verzorgen van het land en het inscharen van paarden. Zo slaagde hij erin om agrarisch ondernemer te blijven. Hulleman heeft 8 hectare mais, 7 hectare gras en 2 hectare kerstbomen.

70 verschillende onderdelen

Ik heb de trekker helemaal uit elkaar gehaald, in 70 verschillende onderdelen. Ik wilde de Eicher ED 13 per se in de originele staat terugbrengen. De grove delen zijn bij een bedrijf gezandstraald en in een primer gespoten. Daarna zijn alle onderdelen in kleur gespoten. Het was al met al een project van bijna 2 jaar. Ik heb heel wat zaterdagen aan deze trekker gewerkt. De opknapbeurt heeft zo’n € 2.500 gekost.

Meer oude trekkers

De komende jaren wil ik nog meer oude trekkers opknappen, te beginnen met de Eicher Königstiger 74 die sinds 1974 in ons bezit is. Wat mij betreft volgen er daarna nog een paar exemplaren.

Oude trekkers zijn een passie van mij. Ik ben sinds enkele jaren penningmeester van de Gorsselse Oude Tractoren Vereniging. Ik vind het leuk om tourritten uit te stippelen. De mei-rit neem ik graag voor mijn rekening. Jaarlijks gaan we een keer of 3 met de vereniging op pad. Veel vaker wordt de Eicher ED 13 ook niet gebruikt. Verder staat-ie mooi te wezen.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 37 van dinsdag 11 juni en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.