Boerenblog

2 reactieslaatste update:3 jun 2019

‘Dromen en drama’s van boeren en tuinders’

Nieuwe columnist stelt zich voor: “Ik wilde boer worden.”

Het is een frisse ochtend als ik naar huis fiets nadat ik mijn kinderen naar school heb gebracht. De geur van vers gemaaid gras dringt mijn neus binnen. Een van de naburige melkveehouders doet wat veel van zijn collega’s doen in deze tijd: maaien in de hoop een goede eerste snede gras binnen te kunnen halen. Het groeiseizoen is weer begonnen!

Dik Veefkind - Foto: Koos Groenewold
Dik Veefkind - Foto: Koos Groenewold

Ik ben opgegroeid aan de westkant van de Zaanstreek. Het boerenleven lag daar destijds nog zo voor het oprapen. Daar is mijn passie voor vee, gewassen, trekkers en mensen ontstaan. Ik wilde boer worden. Er was echter een ontbrekende voorwaarde, mijn ouders hadden helaas geen boerderij.

Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat er wel een boerderij is, maar geen opvolger. Dat heeft verschillende redenen. Ik kan er hier zo een aantal opnoemen, maar wellicht dat we daar op een later tijdstip eens over kunnen nadenken. Feit is dat ik in mijn werk als coach en mediator voor agrarisch ondernemers veel meemaak van de dromen en drama’s van boeren en tuinders en hun gezinnen. Bedrijfsopvolging is daar met enige regelmaat onderdeel van.

Columnist wil schrijven over keuzes, successen en teleurstellingen

Dromen en drama’s klinken als grote en zware woorden. Maar soms is een situatie groot of zwaar, en soms wat minder. Waar het om gaat, is dat u als ondernemer af en toe tussen beide heen en weer geslingerd wordt. Dat kunnen situaties zijn in het gezin, op het bedrijf of daarbuiten. En als boer ben je ook nog gewoon mens. Mens met gevoel en emotie. Mens met keuzes, successen en teleurstellingen.

Ik wil een bijdrage leveren aan het welzijn, de keuzes, de teleurstellingen en de successen van agrarisch ondernemers

Over die keuzes, successen en teleurstellingen wil ik met enige regelmaat iets met u delen, uiteraard op een passende manier, zonder daarbij in detail te treden of de betrokken personen te noemen. Want dat is de eerste voorwaarde als je het samen over belangrijke zaken in het leven of het bedrijf hebt, dat er vertrouwen en vertrouwelijkheid is tussen de gesprekspartners.

Respect voor agrarisch ondernemer die zorgt voor eerlijk en gezond eten

Ik wilde boer worden. En als ik heel eerlijk ben, is dat diep in mijn hart nog steeds zo. En of dat nou lukt of niet: ik wil op mijn manier een positieve bijdrage leveren aan het welzijn, de keuzes, de teleurstellingen en de successen van agrarisch ondernemers in ons land. Want de sector in het algemeen en u als ondernemer in het bijzonder is het meer dan waard om te kunnen blijven ontwikkelen, te ondernemen en uw passie te kunnen blijven volgen. Zo onderhoudt u ons mooie landschap en voorziet u de bevolking van ons land van eerlijk en gezond voedsel.

Laatste reacties

  • Bennie Stevelink

    Als je ziek bent en de pastoor komt regelmatig om je te begeleiden dan weet je dat het einde nabij is.
    Als er in de landbouw steeds meer mediatoren zijn om de boeren te begeleiden dan weet je dat sanering nabij is.

  • GJ Bunt

    we laten ons niet afslachten!

Of registreer je om te kunnen reageren.