Redactieblog

‘Het bedrijf wacht maar even’

Op een boerderij barst het van de bestaande gebruiken. Voor boerinnen is dat best lastig.

Je hebt van die boeken die je, als je er eenmaal in begonnen bent, haast niet weg kunt leggen. Zo’n boek was voor mij Becoming van Michelle Obama. Een doodgewoon meisje uit een doodgewone buurt in Chicago, waar studeren niet vanzelfsprekend was. Dat ze dat uiteindelijk toch ging doen, veranderde alles, al was het toen nog totaal ondenkbaar dat ze ooit de First Lady van de Verenigde Staten zou worden. Hoe ze dat toch werd en wat dat veranderde aan haar leven, beschrijft ze in haar autobiografie.

Extreme veiligheidsmaatregelen

Het is geen verhaal van glitter en glamour, integendeel. Alles draait om de president en vanwege de extreme veiligheidsmaatregelen mag ook zijn gezin niets zomaar spontaan doen. Zelfs een kopje thee drinken buiten op het balkon moet van tevoren worden aangevraagd, zodat de straat kan worden afgezet. Michelle Obama kwam terecht in een bestaand bedrijf vol regels, wetten en gebruiken en ze had zich maar aan te passen.

Vergelijkbare situatie

Toen ik het boek uit had, bedacht ik me dat veel boerinnen in een vergelijkbare situatie zitten. Niet zo extreem natuurlijk, maar ook zij komen meestal in een bestaand bedrijf dat al generaties draait zoals het draait. Gaandeweg zijn er werkwijzen ontstaan, visies en gebruiken.

Leuk of niet, vroeger hadden vrouwen zich er maar naar te voegen

Dat alles is nooit vastgelegd en ook niet uitgesproken, het is gewoon tot het DNA van het bedrijf gaan horen: zo doen wij dat. Leuk of niet, vroeger hadden vrouwen zich er maar naar te voegen.

Eigen ambities

Dat is nu niet meer zo. Of toch wel? Tegenwoordig is het heel gewoon dat vrouwen eigen ambities hebben als ze op de boerderij komen wonen, maar velen tobben nog steeds over hoe ze hun nieuwe leven vorm kunnen geven.

Nog steeds zijn er onuitgesproken verwachtingen

Wat willen ze en hoeveel ruimte krijgen ze? Nog steeds zijn er onuitgesproken verwachtingen van bijvoorbeeld schoonouders die er vanuit gaan dat hun schoondochters doen wat ze zelf ook deden. Soms verwachten hun zoons dat ook, gewoon omdat ze er nooit zo over nagedacht hebben. Het is niet verkeerd bedoeld, maar het was gewoon nooit een gespreksonderwerp. Michelle Obama liep daar ook tegenaan. Iedereen in en om dat Witte Huis ging ervan uit dat zij zou doen wat veel voorgangsters ook deden: boegbeeld worden van een goed doel en glimlachend haar man vergezellen. Zelf had ze er heel andere ideeën over. Door die ideeën kenbaar te maken, creëerde ze vervolgens haar eigen functie.

Gesprek aangaan

Het klinkt natuurlijk nogal simpel: bespreek wat je wilt en je kunt verder. Toch is dat wel waar het begint, ook voor boerinnen. Maar ga er maar aan staan. Op een boerderij is er altijd wel iets dat eerst lijkt te moeten, je komt er amper tussen. Toch lijkt het me de moeite waard het te proberen. Die koeien, varkens en aardappelen kunnen heus weleens een uurtje wachten.

Lees ook: Wat wil de vrouw? Meewerken op de boerderij of niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.