Boerenleven

Achtergrond laatste update:22 dec 2019

‘Andijviestamppot komt niet uit de muur’

Als Seb vanuit het vliegtuig de weilanden en de kassen ziet, is hij trots. ‘Ik zie een land dat veel voedsel produceert.’

“Geloof je het als ik je vertel dat ik een jarenlange fobie had voor koeien? Toen ik 9 jaar oud was, ben ik eens in een weiland door een dolle koe achterna gezeten en ik ben toen uit pure angst dwars door het prikkeldraad gerend. Ik zat aardig in de kreukels en ben zeker tot mijn 15e bang geweest voor koeien. Ze kijken je ook altijd zo intens aan!”

Lees verder onder de foto.

Seb Mol, 36 jaar, Hij is success Director in Tech, muzikant en woont in Haarlem. - Foto: Marije Kuiper
Seb Mol, 36 jaar, Hij is success Director in Tech, muzikant en woont in Haarlem. - Foto: Marije Kuiper

“Ik kom uit de stad Hoogeveen en ging iedere zomer samen met mijn grootouders naar Broekland, naar de boerderij van mijn tante en oom. Zij waren dan op vakantie in Frankrijk, de buurman molk de koeien – zo gaat dat in een dorp, en wij pasten op het huis. Ik heb daar vele Pietje Bell-taferelen beleefd. Het was leuk maar later was de aantrekkingskracht van de stad sterker. Via een uitwisseling ben ik in Ierland terechtgekomen, vervolgens in Londen, daarna Melbourne en nu ben ik gesetteld in Haarlem.”

Uitstoot stikstof

“Als ik vanuit het vliegtuig de weilanden en de kassen zie, dan ben ik wel trots. Ik zie dan een land dat veel voedsel produceert. Ik ben niet heel goed op de hoogte van wat er speelt rondom de boeren ondanks dat in Nederland de agrarische sector geen ver-van-je-bed-show is; het platteland ligt immers bij iedereen om de hoek. Wel weet ik dat een groot gedeelte van het voedsel dat hier wordt verbouwd, voor de export is. En vanwege de grote schaal waarop wij verbouwen, is onze stikstofuitstoot hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland.”

Boerderij is veel meer een ‘multinational’ waar de boer de CEO is

“Of ik het bijzonder vind dat boeren zoveel werken? De boer werkt in mijn ogen zeker hard, maar er zijn wel meer beroepen waar er hard gewerkt wordt. Een bouwvakker stapt immers ook om 06:00 uur in zijn bus. Een boerderij is tegenwoordig veel meer een ‘multinational’ waar de boer de CEO is. En die kan in mijn ogen gewoon op vakantie gaan.

Ik ben wel trots op mijn Drentse afkomst; ik heb vroeger door de maisvelden gerend en wortels uit de grond getrokken. Ik vind het waardevol dat ik snap waar producten vandaan komen. Andijviestamppot komt echt niet uit de muur van Albert Heijn.”

Lees meer verhalen van boeren en stedelingen over 'trots & waardering'

Of registreer je om te kunnen reageren.