Boerenleven

Achtergrond 11 reacties

1 jaar geleden: 45 bedrijven geblokkeerd, mogelijk fraude

Op 23 januari 2018 maakte landbouwminister Carola Schouten bekend dat 45 rundveebedrijven geblokkeerd zouden worden op vermoeden van fraude met I&R.

De minister kondigde direct nader onderzoek aan bij duizenden andere bedrijven die mogelijk ook gesjoemeld zouden hebben met de regelgeving voor identificatie en registratie van runderen, het I&R-systeem. De minister legde meteen uit wat hun motief kon zijn geweest: voordeel behalen in het fosfaatreductieplan door te manipuleren met aangiftes van geboortes bij vaarzen. In totaal zou het gaan om 7.700 bedrijven met niet te verklaren hoge aantallen meerlingen. Schouten zei toen: ‘Ik vind het zeer kwalijk dat bedrijven zich inlaten met fraude.’ Ze wilde een ‘cultuur van toedekken uitroeien’ en schoon schip maken.

I&R-affaire ontketent mediastorm

Boeren en niet niet-boeren reageerden geschokt. De politiek riep om strengere straffen, er stond een plenair debat op stapel in de Kamer maar dat kwam er toch niet. Intussen raasde er een mediastorm. Bert Wagendorp, columnist van de Volkskrant schreef dat boeren volgens hem ‘anarchisten zijn die de regels naar hun hand zetten. Voorlieden die zeggen dat ze niets van de fraude wisten zijn net woordvoerders van een wielerploeg dat aan de doping is.’

Twijfels over aantallen ‘I&R-fraudeurs’

Al snel rezen twijfels bij de aantallen. De brief van een maand later meldde dat in totaal 5.000 koeien niet goed in de boeken stonden. Daarvan stonden 1.800 dieren op 1.500 bedrijven waar tot 1 GVE niet goed geregistreerd was. Dat leek geen getal dat duidde op sectorbrede grote fraude. Van de 7.700 bedrijven die doorgelicht werden, gingen er 2.100 op slot wegens ‘onregelmatigheden’ in de I&R. Boeren reageerden stomverbaasd. Sommigen hoorden via hun veehandelaar dat ze geblokkeerd waren. De stemming sloeg om in ongeloof. Klopte dit allemaal wel? Nee dus. Het I&R-systeem bleek vol onvolkomenheden te zitten, fouten waren niet allemaal aan de boeren te wijten.

Schouten: ‘Impact bedrijfsblokkades onderschat’

Van de 2.100 geblokkeerde bedrijven werden er al snel 900 vrijgegeven, de meeste andere volgden daarna. Niemand had het nog over fraude alleen nog over ‘onregelmatigheden’. Via Boerderij liet Schouten weten dat ze de impact had onderschat. Ze toonde begrip voor de emoties maar maakte geen excuses. De Europese richtlijn zou onverbiddelijk voorschrijven dat bedrijven geblokkeerd moeten worden als ze de I&R niet op orde hebben. De minister zei daarom dat ze niet anders kon.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 23 januari en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Volgens mij begon het als tweelingfraude.

 • Klaasvaak

  Wachten nog steeds op "Sorry"....

 • Sjefo

  Om te beginnen , ik heb absoluut niks op met Schouten,Waarom niet ? Schouten lult als een kip zonder kop mee op allerlei groeperingen die het heel slecht voorhebben met de veehouderij Schouten zit telkens in de kopgroep om veehouders als criminelen weg te zetten in diverse praatprogramma’s als Pauw en Jinek enz nu blijkt en geen zak van te kloppen dan hoor je of zie je dat mens niet ,niet op de radio, tv of landelijke dagbladen.
  Een minister van en voor landbouw laat me niet lachen, werkelijk minister onwaardig om een echt mooie en hardwerken sector ongestraft tot de grond af te branden.
  Bedankt. !!

 • ENDE902

  @farmerbn
  Ja, het begon als tweelingfraude met een uitgebreid college op het 20.00 uur journaal hoe die maatschappelijk onverantwoorde boeren dat wel niet deden. Dit werd om 22.00 uur gevolgd door een interview met de dhr. Calon die zeer weining ruimte kreeg om zaken uit de doeken te doen. Tot slot van de avond probeerde minister Schouten bij zo'n kletsprogramma ook nog het één en ander uit te leggen.
  Het was zonder meer een leerzame avond om te zien, hoe de media zich op sleeptouw lieten nemen door een overheid die niet zo goed was om lijstjes die uit een computer komen op de juiste wijze te interpreteren.

 • deB.


  Precies, slechte voorvrouw voor de sector.
  Met serieus hoofd telkens raaskallen, heb begrip, denk met jullie mee blabla
  Maar van achter krijg je een dolk in je rug.
  Een aanfluiting om aantal maanden geleden een avond te beleggen met haar in de hoofdrol. Je hebt er geen fluit aan gehad, totaal niet. Weer veel wijsdoenerij

 • farmerbn

  Je kunt op deze site geen artikelen meer vinden over de tweelingfraude. De oudste artikelen gaan alleen over de I en R fraude.

 • Alco

  Margreet. Ik schreef hier op dit forum direct dat ik grote twijfels had bij de aantallen.
  Ik werd zelfs door jouw baas. De heer Vullings verweten of ik nog in de ontkenningsfase zat.
  Trouwens. Ik vind mijn lied die ik erover maakte nog steeds actueel.
  Te vinden op Facebook. Onder mijn naam: Albert Altena Tweelingfraude.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb nog steeds geen flauw idee hoe groot het nu werkelijk geweest is.

 • Kletskoe

  Bennie, geen idee? Je hebt toch wel een sterk vermoeden?. Ik heb nergens gelezen dat er überhaupt maar één 'onterechte' tweeling is gevonden. Dan zal het meegevallen zijn denk ik.dan.

 • jfvanbruchem1

  BOERENLEVEN,1964 de voorste trekker is voorzien van een ploeg, waar zie je die ploeg?

 • koestal

  LTO zou al die fraudeurs royeren,dat heeft dan veel geld gekost.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.