Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1962: Vakkundig gestapeld hooi

De foto is gemaakt in 1962, 2 werkpaarden staan aangespannen te wachten tussen de bedrijfsgebouwen.

Trekkers waren al in opkomst en wel zodanig dat er 1 jaar na deze foto evenveel trekkers als werkpaarden in Nederland zouden zijn. Daarna ging het snel verder met de trekker, het aantal werkpaarden daarentegen nam razendsnel af.

Ook de aard van de werkzaamheden veranderde in die jaren snel. De hooibouw kwam tot de jaren 50 pas in juni en juli goed op gang. Door zwaarder bemesten, konden boeren eerder maaien en mede door de mechanisatie werden er andere conserveringstechnieken mogelijk. Hooien werd minder, inkuilen van vers gras werd de norm.
Lees verder onder de foto

Hooibergen zoals op de foto werden steeds minder een gewoon bedrijfsaanzicht. Ook de kunst om hooi goed te stapelen verdween. Het moest stevig en iets naar buiten afhangend, zodat eventueel regenwater niet naar het binnenste van de opslag kon lekken. Op de foto zijn nog matten opgehangen die voorkomen dat door de wind regen en sneeuw naar binnen waaien.

Over op inschakelen loonwerker voor baaltjes persen

Om de arbeidsbehoefte terug te dringen, gingen steeds meer boeren over tot het inschakelen van de loonwerker die baaltjes kwam persen. Dat stapelde sneller en makkelijker dan het handmatig pluk voor pluk in de hooiberg leggen, zoals op de foto nog zeer vakkundig is gebeurd.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 44 van dinsdag 31 juli en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin