Boerenleven

Foto & video 16839 x bekeken 2 reacties

‘Precisielandbouw, daar wil ik meer op inzetten’

Willem Dinkla (24) in Bellingwolde (Gr.) heeft in maatschap met zijn ouders 180 hectare gewassen.

Vader Pieter zit in de gemeenteraad en houdt zich vooral bezig met spuitwerkzaamheden en de boekhouding. Willem doet de meeste overige werkzaamheden, zoals zaaien, poten en dorsen. Moeder Rita springt bij waar nodig.

Als ik het bedrijf overneem verander ik …

“Ik zit nu 5 jaar in de maatschap. We hebben de pootgoedbewaring vernieuwd, een nieuwe graanbewaring gerealiseerd, zaaiuien toegevoegd en zijn intensiever aardappelen gaan telen. We willen een nieuwe bewaarschuur voor zetmeelaardappelen. De bestaande bewaring wordt omgebouwd voor zaaiuien. Wellicht kunnen we uitbreiden in areaal, maar het moet wel behapbaar blijven.”

Over vijf jaar …

“Dan is de bewaarloods klaar. Ook doen we meer werk in eigen beheer, zoals het rooien van aardappelen. Nu besteden we dat nog uit. Ik wil meer inzetten op precisielandbouw, zoals variabel bemesten. Ik vind het mooi om dat te regelen en te organiseren. Daarnaast wil ik het machinepark optimaliseren.”

Laatste reacties

  • boer drenth

    willem veel succes. Ik ben al wat langer landbouwer , maar zit alweer te wachten op het voorjaar. Een prachtig beroep .

  • Han01

    Kijk vooral goed rond op de wereld en vraag jezelf af...waar zijn de beste kansen

Of registreer je om te kunnen reageren.