Boerenblog

11 reacties

‘Koeien (niet) vertroetelen’

Onze koeien lopen in weer en wind buiten. Ze worden niet vertroeteld.

Onze koeien zien er uit als knuffelberen: zo’n dikke wintervacht hebben ze. Ze gaan nog dagelijks naar buiten, nu is er echter een grens bereikt. Het ochtendmelken is gedaan en aarzelend lopen er een stuk of 10 het pad af. De rest blijft in de stal en wijdt zich aan het verorberen van de kuil die voor het voerhek is geschoven. In het weiland is vrijwel geen voedzaam gras meer te vinden en het weer nodigt ook niet uit. Dus als het begint te plenzen, maakt ook het dappere tiental rechtsomkeert. Het weideseizoen is voorbij.

Geen vertroeteling

Wij krijgen geregeld te horen dat onze koeien toch maar een prachtig leven leiden. Een veel beter leven dan die arme, permanent opgestalde, beesten. Het zijn echter nooit boeren die dat beweren…

Als de koe haar eigen boer kon kiezen, zouden wij beslist niet bovenaan haar lijstje staan

Onze koeien worden namelijk niet vertroeteld. Nu worden ze bijgevoerd, maar het grootste deel van het jaar moeten ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen, in weer en wind. Niks geen lekkere hapjes mais, bierbostel, of door de fabrikant perfect uitgebalanceerde brok. Gras en onkruid, daar moeten ze het mee doen. Als de koe haar eigen boer kon kiezen, zouden wij beslist niet bovenaan haar lijstje staan!

Koeien zijn niet de baas

Maar gelukkig zijn koeien niet de baas. Ik vergelijk deze kwestie wel eens met opvoeding. Als je kinderen hun gang laat gaan, zitten de meeste het liefst de hele dag, met een zak chips, achter een beeldscherm.

Over jeugd gesproken: de kleine kalfjes staan al een tijdje op stal en de pinken volgen over 5 dagen, maar op dit moment lopen ze nog buiten.

“Ga jij even kijken?”, vraagt mijn man bij het avondeten. “Vanmorgen was alles in orde, maar als ze in de sloot vallen... In het koude water maken ze het niet lang.”

Ik heb eigenlijk geen zin: in het donker, met dit rotweer.

De pinken lopen in een weiland zo’n 7 kilometer van onze boerderij. Beschutting is er nauwelijks. Bij slecht weer gaan ze op een kluitje staan, met de konten in de wind. Daarbij schuiven ze steeds een beetje op, tot ze bij een sloot komen en niet verder kunnen.

Baden in het maanlicht

Regen slaat tegen de voorruit als ik toch maar naar hun weiland rijd. Als ik over het hek klim, is het ineens droog. Het wolkendek breekt open en toont een heldere hemel. Alleen door het contrast met de lichten van passerende auto’s, verdwijnen de velden zo nu en dan in een diep duister. Ik loop echter de sterren tegemoet en na een minuut of 10 ontwaar ik bultjes in het gras.

Ik had een kleumend groepje verwacht, maar onze pinken liggen ontspannen te baden in het maanlicht. Pas wanneer ik bij ze ben, richten ze zich op. De groep is compleet en ze ogen allemaal gezond. Ik kan naar huis, maar blijf toch nog even. Omringd door die nachtelijke wereld. Genietend van de wind in mijn haar.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Daar is ook niks mee,een ieder boert op zijn manier. MAAR HOELANG NOG ? Of we moeten smorgens bellen met r.v.o. of n.v.w.a. wat we MOETEN DOEN

 • jgjwesterink@filternet.nl

  Heel mooi maar hoeveel melk geven deze koeien ?

 • Attie

  Minder, maar het gaat om de marge per liter!

 • Jan-Zonderland

  Nee Attie, niet de marge per liter. 8000 ltr @ 0,05 = 400 marge, 10.000 ltr @ 0,045= 450 marge. Ik denk dat je tegenwoordig in marge per kg fosfaat moet rekenen want dat is de beperkende factor.
  Overigens begrijp ik niet waarom de Van der Meer's hun vee zo lang buiten willen laten lopen. Het is misschien wel wat minder werk maar als je zelf al zegt dat je koeien bij jou daardoor niet het beste plek hebben dan vraag ik me af wat de drijfveer hier is.

 • WGeverink

  Wat Janna zegt @Jan is dat het politiek correct houden van koeien absoluut niet betekend dat het welzijn van die koeien er op vooruit gaat. Regelmatig is het tegendeel het geval.

 • Attie

  Tja Jan, het zou een grotere opgaaf zijn om onze graskoeien van 8 naar 10000 liter te krijgen, dan om ze door een slecht melkprijsjaar (2016) te loodsen. Zo zijn we allemaal bezig, iedereen op zijn eigen manier!

 • Jan-Zonderland

  @Attie, zou je aan kunnen geven waarom jullie je vee zolang buiten willen houden ?
  Thx.

 • Attie

  Nee Jan, wij hadden ze begin november al binnen, boeren gewoon gangbaar. Misschien wil bio elk sprietje eiwit benutten?

 • Attie

  Nee Jan, wij hadden ze begin november al binnen, boeren gewoon gangbaar. Misschien wil bio elk sprietje eiwit benutten?

 • Jan-Zonderland

  @Attie, zou je aan kunnen geven waarom jullie je vee zolang buiten willen houden ?
  Thx.

 • sjoerdm

  @janzonderland
  Deze collumn gaat niet over geldverdienen of eiwit benutting.
  Het gaat om beleven. Binnen zitten en geen zin hebben om naar buiten te gaan.
  Dit geldt voor de kinderen, voor de koeien, en ook voor mijn boerin. Die gaat in t donker met frisse tegenzin toch nog het jongvee langs en geniet er ook nog van.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.