Boerenblog

10 reactieslaatste update:25 dec 2018

‘Kerstmis: feest van het licht’

Eenvoud, dat is het woord dat voor mij deze kerst blijft hangen. Het is de kunst ons niet te laten verleiden tot kwaadheid.

‘Alle grote meesters geven dezelfde raad: leer kijken als een kind. Dan zoek je nergens iets achter.’

In de voorbereiding van deze column pak ik een prachtig boek ter hand: Rebible van Inez van Oord. Zij heeft dit boek geschreven om de oude verhalen van de bijbel opnieuw te bekijken en te begrijpen. Ook heeft ze een hoofdstuk over de geboorte van de Here Jezus en wat we van zijn verhaal kunnen leren.

Na donker komt altijd licht

Wist u dat Maria op 25 maart moet zijn geraakt, de dag dat de lente ongeveer begint? En wist u dat alles na deze dag in het teken van groei en vruchtbaarheid staat? En dat Maria exact 9 maanden later, in de langste nacht, op 25 december bevalt van Jezus? Na deze nacht wordt alles weer lichter. In dit belangrijke verhaal komen 2 elementen samen: licht en donker. Na donker komt altijd licht. Hij heeft ons via de bijbelverhalen van het Nieuwe testament geleerd om een eenvoudig leven te leiden. Hij is in alle eenvoud gekomen en niemand hoefde voor zijn hulp en wijsheid te betalen.

In het geweld van veel lawaai door social media en het nieuws, verliezen we elkaar en onszelf

Eenvoud, dat is het woord dat voor mij deze kerst blijft hangen. In het geweld van allerlei regels, meningen, drastische veranderingen en vooral heel veel lawaai door social media en het nieuws, verliezen we elkaar en onszelf. Laten we in alle eenvoud eens terugkeren naar waarvoor we op aarde zijn. Dat is om door onszelf anderen te helpen met dat waar je je talent voor hebt gekregen. Voor de boeren is dat door met alle kennis, wijsheid en respect te zorgen voor de aarde en de dieren. Een boer wil dat doen zodat hij of zij zichzelf ’s avonds recht in de spiegel kan aankijken.

Het is de kunst de rug recht te houden en vast te houden aan datgene waarin je goed bent

Het is de kunst om ons niet te laten verleiden tot kwaadheid en machteloosheid, wat zo gemakkelijk is in deze dagen. Het is de kunst de rug juist recht te houden en vast te houden aan waar je goed in bent en daarin ook te blijven geloven. Dat betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor wat er verder in Nederland gebeurt, ook boeren zijn onderdeel van de maatschappij. Maar blijf bij uw leest, in rust, eenvoud en met het oog op morgen. Hoe die morgen er dan uit ziet? Leer kijken als een kind, zoek nergens wat achter.

Trots zijn op elkaar

We mogen trots zijn op wat we met elkaar neergezet hebben, draag dat uit in eenvoud. Hoogmoed komt voor de val. Die val laat ik graag aan de mensen over die zonder enige kennis van zaken en met een hele andere agenda veel lawaai maken en anderen tot last zijn. Deze mensen kunnen alleen maar ‘hun’ evangelie verspreiden door financieringen van derden, zoals schenkingen van goede doelen, subsidies en lidmaatschapsgeld. Maar juist het werk van Jezus laat zien dat geloven en goed doen niet om financieringen gaat. Niemand betaalde voor zijn licht. Ik wens u een gezegend kerstfeest toe. Dat het licht daarna weer stralen mag!

Lees ook Kerst 2018 en het kerstthema in de digitale Boerderij

Laatste reacties

 • koestal

  Ja Wakker Dier ea. worden gefinancierd door de Postcodeloterij en maken hiermee veel kabaal.

 • tinusje

  Want alzo lief heeft God de Wereld gehad dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft opdat een ieder die in Hem geloofd niet verderve maar het eeuwige leven zal hebben.....Joh 3:16(dat is kerst)

 • Bennie Stevelink

  Mooie column.

 • bert1975

  Mooi hoor! Dat we mogen weten dat Kerst er voor een ieder van ons is

 • almrenk

  gelukkig dat er nog mensen zijn die nog geloven in het kerst evangelie waar het e echt om draait met kerst. God van deze wereld heeft het beste voor met het mensdom,wij begrijpen heel veel dingen niet,wij kunnen de wereld niet redden met fosfaatreductie of co2 of methaan vermindering, maar Hij red en geeft toekomst die nergens anders te vinden is. een goed en voorspoedig 2019 toegewenst.gertjan

 • almrenk

  gelukkig dat er nog mensen zijn die nog geloven in het kerst evangelie waar het e echt om draait met kerst. God van deze wereld heeft het beste voor met het mensdom,wij begrijpen heel veel dingen niet,wij kunnen de wereld niet redden met fosfaatreductie of co2 of methaan vermindering, maar Hij red en geeft toekomst die nergens anders te vinden is. een goed en voorspoedig 2019 toegewenst.gertjan

 • WGeverink

  Zonder CO2 is leven op deze aarde niet mogelijk. Het gemiddelde CO2 gehalte van de lucht over de geschiedenis van de aarde is 1600 ppm Tegenwoordig is het CO2 gehalte maar ongeveer 400 ppm. Het laagste gehalte CO2 in de geschiedenis van de aarde was 180 ppm. Bij een gehalte van 150 ppm is CO2 door planten niet meer opneembaar. De aarde was door het LAGE CO2 gehalte op een haar na een dode planeet! Nu gaat de hele wereld miljarden weggooien om het CO2 met een paar parts per million te verlagen... CO2 is de nieuwe zure regen en ozon gat in 1 paketje. Er is geen god die beleidsmakers er nog van kan weerhouden om de bevolking die ze horen te vertegenwoordigen te wurgen met zware en onnodige financiele lasten.

 • WGeverink

  De hele wereld gaat over op aardgas en Nederland doet het in de ban. Zelfs Green Peace wist niet dat Nederland een aantal spiksplinternieuwe kolencentrales had gebouwd tot ze er op werden gewezen. Bovendien wordt heel Europa vanuit Nederland van Zuid Afrikaanse kolen voorzien... Je vraagt je af wat voor agenda de regering hanteerd...Tja voor een goeie en voortvarende koude oorlog is het natuurlijk wel van voordeel dat je niet al te afhankelijk bent van Russisch gas...

 • bankivahoen

  Zie de film "the uncertainty has settled" van documaker Marijn Poels op youtube , WGeverink@ , misschien ook leuk voor jou . Stel hem even in op ondertiteling en je kunt je anderhalf uur verbazen over het klimaat debat. Echt de moeite waard voor mensen die de andere kant van het verhaal wel de moeite waard vinden om te horen.

 • WGeverink

  Bedankt bankivahoen voor de tip. Ik heb er van genoten. Ik ben moe van dat vertegenwoordigers van de klimaat religie de klimaat discussie dood willen maken door te zeggen "the science is settled". The science is namelijk helemaal niet "settled".

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.