Boerenleven

Achtergrond

Kerst 2018: Opvolger Jan-Rudmer 5 jaar later

‘De combinatie thuis en buiten de deur bevalt me goed’.

“Ik werk 3 dagen per week bij Accon avm, een accountants- en adviesbureau. Als bedrijfsadviseur help ik melkveehouders, bijvoorbeeld met hun bemestingsplannen, meerjarenbegrotingen, liquiditeitsprognoses of overnameberekeningen. Ik vind het leuk om andere ondernemers te adviseren en ik vind het interessant om te zien hoe zij hun bedrijven organiseren. Het is een heel gevarieerde baan die ik goed kan combineren met het ouderlijke bedrijf. Zolang het kan, wil ik het werken buiten de deur voortzetten. De afwisseling tussen de boerderij en het werk buitenshuis geeft mij energie, net als het werken met collega’s en andere ondernemers. Bovendien hoef ik minder geld uit het bedrijf te halen om rond te komen.

Lees verder onder de foto.

Jan-Rudmer Terpstra (25) woont met zijn vriendin in Sneek (Fr.). Het ouderlijke bedrijf in Abbega telt 110 melk- en kalfkoeien en 50 stuks jongvee op 56 hectare. Jan-Rudmer runt het bedrijf samen met zijn vader, moeder en een parttime medewerker. – Foto: Jan Willem Schouten

Uitbreiding met tweede melkrobot

Veel van de doelen die ik 5 jaar geleden voor ogen had, zijn uitgekomen. Ik heb mijn studie afgerond en heb een baan gevonden. Daarnaast hebben we het melkveebedrijf uitgebreid met een tweede melkrobot. Ook dat was een wens van mij. Het aantal koeien is van 80 naar 110 gegroeid. Daarvoor hebben we niet een compleet nieuwe stal gebouwd. We hebben onze machineberging omgebouwd tot melkveestal. De robots staan niet in hetzelfde gebouw, we werken met 2 afzonderlijke groepen.

Energieneutraal

De wens om energieneutraal te worden is niet vervuld. Misschien komt dat nog. Om eerlijk te zijn staat de investering in zonnepanelen nu niet hoog op ons prioriteitenlijstje. Toch denk ik dat het goed is om nog eens in zonne-energie te investeren, zeker ook met het oog op het maatschappelijke draagvlak.

Landbouw in de media

Ik stoor me regelmatig aan de wijze waarop de melkveehouderij in het nieuws komt. Dat was 5 jaar geleden ook al zo. Toen ging het nog vaak over dierenwelzijn. Nu gaat het steeds vaker over milieugerelateerde zaken. Negatieve berichten houden me bezig. Ze maken het er niet altijd leuker op. Sectorpromotie juich ik dan ook van harte toe. Als je het mij vraagt, liggen er op dat terrein zeker kansen. We moeten de dialoog zoeken, uitleg geven en onze bedrijven openstellen.

Lees verder onder de foto.

Links Jan-Rudmer Terpstra in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. Rechts nu. Foto: Mark Pasveer en Jan Willem Schouten
Links Jan-Rudmer Terpstra in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. Rechts nu. Foto: Mark Pasveer en Jan Willem Schouten

Klik hier voor het artikel van 5 jaar geleden.

Arbeidsverlichting

Momenteel wonen mijn vriendin en ik in Sneek. Het is de bedoeling dat we later het bedrijf overnemen. Ik weet nog niet of we over 5 jaar al op de boerderij wonen. Mijn vader voelt zich fit en wil nog wel even door. Fysiek gezien is het werk ook goed te doen. De melkrobots zorgen voor arbeidsverlichting.”

Lees meer over het kerstthema ‘Opvolgers 5 jaar later’ op de kerstpagina van Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.