Boerenleven

Achtergrond

Kerst 2018: Opvolger Fieneke 5 jaar later

Voor Fieneke ziet de toekomst er nu heel anders uit. “Niet alles in het leven valt te plannen.”

“Mijn ambities liggen niet meer op het ouderlijke akkerbouwbedrijf. Het is allemaal anders gelopen. Dat zag ik toen niet aankomen. Maar in 5 jaar tijd kan veel gebeuren. Als je me destijds had gezegd dat ik nu de Pabo zou volgen dan had ik je keihard uitgelachen.

Vijf jaar geleden was ik net klaar met de havo. Vervolgens heb ik ook nog atheneum gedaan. Op dat moment was ik ook bezig mijn spuitlicentie te halen. Ik heb de cursus wel gevolgd, maar uiteindelijk geen examen gedaan. Mijn belangstelling voor bedrijfsovername nam af. Ik kreeg andere interesses en ben me nog meer op de paarden gaan richten.

Lees verder onder de foto.

Fieneke Tebbens Torringa (23) woont in Saaksum (Gr.). Ze had plannen het akkerbouwbedrijf van haar ouders in Zuurdijk over te nemen maar ziet daar nu toch van af. Wat er met het bedrijf gaat gebeuren, is onzeker, ook haar broertje heeft geen concrete overnameplannen. – Foto: Jan Willem Schouten

Opleiding tot zadelmaker

Ik was aanvankelijk van plan om diergeneeskunde te studeren. Dat is er niet van gekomen. In plaats daarvan heb ik gekozen voor een Engelse opleiding tot zadelmaker. Ik kon de studie ‘Master Saddler’ gewoon in Nederland volgen. Het fokken en rijden van sportpaarden is mijn passie. Deze studie sloot daar natuurlijk mooi op aan.

Buitenleven

Na deze tweejarige opleiding heb ik voor de Pabo gekozen. Volgend jaar hoop ik af te studeren. Toch denk ik niet dat mijn toekomst in het onderwijs ligt. De agrarische wereld blijft trekken. Ik kom vaak op het biologische melkveebedrijf van mijn beste vriendin Agnes de Boer. Mijn paarden staan bij haar. Ik kom er graag. Het is een heerlijke plek, waar ik van het buitenleven geniet. Het boerengevoel zit toch wel diep. Ik ben geboren en getogen op de boerderij. De mentaliteit spreekt me aan. Boeren zijn nuchter en staan met beide voeten in de klei.

Lees verder onder de foto.

Links Fieneke Tebbens Torringa in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. Rechts nu. - Foto: Mark Pasveer en Jan Willem Schouten
Links Fieneke Tebbens Torringa in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. Rechts nu. - Foto: Mark Pasveer en Jan Willem Schouten

Klik hier voor het artikel van 5 jaar geleden.

Voorlopig geen overname

Ik weet nog niet wat ik na mijn studie ga doen. Eerst maar eens afstuderen. De toekomst ligt open. Ik zie het wel, er zijn legio mogelijkheden. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat het leven niet altijd valt te plannen. Ik ben wel een beetje meer bij de dag gaan leven. Zoals het er nu voor staat, blijf ik in het Noorden. Mijn vriend werkt in het UMCG. Ik weet niet wat er met het ouderlijke bedrijf gebeurt. Mijn broertje heeft net als ik momenteel geen concrete plannen om het akkerbouwbedrijf over te nemen, wellicht op termijn.”

Lees meer over het kerstthema ‘Opvolgers 5 jaar later’ op de kerstpagina van Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.