Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Dreigen met zelfdoding: het Z-woord’

Dreigen met mogelijke zelfdoding van anderen om je zin te krijgen, bah.

Het Z-woord is weer gevallen: zelfmoord. Er komt mogelijk een centrale plek waar erfbetreders hun eventuele zorgen over een boer kunnen uiten. Goed plan, al is de aanleiding natuurlijk verdrietig.

Die aanleiding is overigens niet nieuw, altijd al kwam zelfdoding onder boeren voor. Hoe vaak, dat weten we niet, maar wat heb je in dit geval aan getallen? Ook zonder dat is duidelijk dat boeren een risicogroep vormen. Het zijn meestal geen praters en ze hebben de mogelijkheden om ‘het te doen’, binnen handbereik. De reden waaróm mensen voor de dood kiezen, blijft vaak gissen. Zelden ligt er een briefje met tekst en uitleg.

Meer zorgen over geestelijke nood

Het voorgenomen meldpunt haakt in op toegenomen zorgen over geestelijke nood. Helaas leggen sommigen in de sector dat meteen ook maar uit als toegenomen zelfmoorden. Genoemde aantallen die rondgaan, zijn echter vooral ‘van horen zeggen’. Dat weerhoudt mensen er vervolgens niet van te dreigen met wat er ongetwijfeld nog meer zit aan te komen. Waar ze dat op baseren? De regelgeving uiteraard, het woud aan beperkingen dat steeds maar dichter wordt. En er is volgens deze alweters natuurlijk maar één manier om een einde te maken aan de ‘zelfmoordgolf’: schrappen die regels. Geef boeren gewoon weer alle ruimte en overlaad ze met lof, dan hebben ze ook niet de behoefte er een eind aan te maken.

Smakeloos en manipulatief

Walgelijk vind ik die zogenaamde conclusies. Smakeloos en niet in de laatste plaats manipulatief. Dreigen met zelfdoding van anderen om regels voor jezelf van tafel te krijgen, bah. Het zijn de hardste schreeuwers die de aandacht op zich vestigen, maar dit zijn zelden de mensen met echt suïcidale gedachten. Dat zijn juist de stillen en zij die zich gaandeweg terugtrekken.

Onderzoek naar suïcide

Het komt wel voor dat mensen in nood dreigen met zelfmoord om hun zin te krijgen, maar niet veel, aldus hoogleraar Annemiek Huisman die ik ernaar vroeg. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar suïcide en stelt dat mensen die ermee dreigen, vaak kampen met een ernstige persoonlijkheidsproblematiek in combinatie met zogenaamde co-morbiditeit. Daarbij moet je dan denken aan bijvoorbeeld depressies en psychoses. Evengoed heel naar, maar Huisman schat in dat dit bij boeren niet op grote schaal aan de hand is.

Misbruik van mensen

Dat veel boeren zorgen hebben, daarover bestaat geen twijfel. En dat de wet- en regelgeving daar een rol bij speelt, is eveneens duidelijk. Maar roepen dat al die regels één op één zullen leiden tot zelfdoding, is misbruik maken van mensen in grote psychische nood. Bij hen spelen veel meer, zaken die niet zomaar opgelost zijn als alleen de regels veranderen. Om de warboel te ontwarren, hebben ze hulp nodig die ze zelf niet makkelijk zoeken. Ik hoop dan ook hevig dat het meldpunt er komt.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel dan 0900-0113 of kijk op www.113.nl . Contact kan 24 uur per dag en mag desgewenst anoniem.

Beheer
WP Admin