Boerenleven

Foto & video 20 reacties

‘Veranderen? Ik zou de koeien weer willen weiden’

Marja Leenstra (20) wil blijven investeren in het bedrijf van haar ouders.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Op zich ben ik tevreden. Mijn ouders zijn altijd meegegaan met de tijd en hebben het bedrijf up-to-date gehouden. Het is straks aan mij om het toekomstbestendig te houden en te blijven innoveren. Groeien op de huidige locatie, is niet ideaal. En omdat we met 2 robots melken en onze weidepercelen aan de andere kant van de weg liggen, weiden we de koeien niet. Maar er is vanuit de maatschappij wel vraag naar weidemelk. Dus als ik iets wil veranderen, dan zou ik de koeien weer willen gaan weiden.”

Als ik in de loterij een miljoen win dan ...

“Investeer ik dat in land. Op het moment moeten wij mest afvoeren, dat vind ik zonde van het geld. En in de toekomst gaat het sowieso meer naar grondgebondenheid toe. Ik wil zelf mijn voer kunnen telen, ook daarvoor hebben we meer grond nodig. Voor mezelf? Een mooie auto, verder steek ik alles in het bedrijf.”

Over 5 jaar ...

“Ben ik afgestudeerd, woon samen met mijn vriend, zit thuis in de maatschap en werk 3 dagen per week buiten de deur. Mijn ouders zijn nog erg actief, ze zijn nog niet aan afbouwen toe. En zo kan ik mooi wat ervaring opdoen terwijl ik geleidelijk aan in het bedrijf groei.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik zou met dat miljoen aflossen zodat je met een kleine of helemaal geen lening verder kunt boeren. Boeren zonder schuld is helemaal toppie en dat beetje geld dat je met je mest moet meegeven is dan helemaal niet erg. Als er een verbod op kunstmest komt ben je helemaal blij met een hogere veebezetting.

 • Tinus1

  Als ik Marja was nam ik het advies van @farmerbn zeer ter harte! Als je (zeer)jong bent denk je daar niet over na; maar het is wel één van de belangrijkste!! Verder veel succes, hoe meer jonge boer(in)en, hoe beter

 • kleine boer

  Hoe weten jullie of er nog veel schuld zit op hun boerderij? We wilden allemaal vooruit alleen de 1 wat sneller als de ander daar zit meer de fout als de hoeveelheid schuld denk ik. Vind de gedachte die ze schrijft nog niet zo dom.

 • Attie

  Heel verstandig Marja, als je die investering 10 jaar terug gedaan zou hebben, had je hem al bijna verdubbeld. Laat de bank vooral voor jou werken ipv andersom! Veel succes

 • Vhouder

  lekker gemotiveerd blij dat er zo n opvolgers nog zijn

 • hjflipsen

  Leuk, heldere gedachten. Mooi dat er zulke opvolgers zijn. Succes!

 • mtseshuis

  Veel succes Marja, je slaat de spijker op z'n kop, grond is het beste waarin je kunt investeren. Maar blijf met beide benen op de grond, je hoeft écht niet meer koeien te melken om een boterham te verdienen! Mooi om te lezen dit

 • farmerbn

  Raar dat ze steeds menen dat grond kopen het beste is. Als je grond koopt en je moet het geld lenen dan verdien je minder. Omdat het zo duur is ga je een lening aan die een erg lange looptijd heeft. Tijdens die looptijd betaal je meer rente dan de grond aan waarde wint. Grond kopen bij de Nederlandse prijzen is jezelf pijn doen en je bedrijf op slot zetten. Grond kopen en er jaarlijks 12 ton ds gras er af halen is dom.

 • kleine boer

  farmerbn van grond kopen ga je zo gauw nog niet failliet van lucht kopen gaat dat veel sneller...

 • Attie

  farmerbn, de duurdere pacht of rente maakt maakt mekaar niet veel. En bij grond zijn vooral de achterafjes leuk. Gelijk heb je natuurlijk dat je het niet kunt verzilveren, al is het één keer per jaar wel makkelijk!

 • el

  Als je met geweld in Nederland wilt boeren moet je met de stroom mee. Als je gaat rekenen zul je tot de conclusie komen dat het misschien verstandiger is om ergens anders je kapitaal te investeren!

 • benoverbeek

  Ik vind de zienswijze van Marja verre van dom. Ik ken haar financiële situatie niet maar als agrariër moet je alle productiefactoren op een bedrijf optimaliseren. Hierbij moet je ook rekening houden met maatschappelijke ontwikkelingen. Schijnbaar is grond om het bedrijf van Marja een beperkende factor en wil ze daarin investeren als ze een miljoen ontvangt. Ik weet ook wel dat aankoop van een ha. grond bedrijfseconomisch niet rendabel is, maar welke agrariër die het met Marja niet eens is verkoopt zijn grond om dit in andere bedrijsmiddelen te investeren?

 • Attie

  El, denk dat je gelijk hebt, maar zou heel wat moeten praten om mijn vrouw mee te krijgen😉😉

 • koestal

  De tijd van meer grond ,meer melk ,meer fosfaatrechten en van meer leningen is wel wat voorbij ,zorg maar dat je met beide benen op de grond blijft staan.

 • farmerbn

  Om terug te komen op die loterijprijs van 1 miljoen. Kan zij dat niet beter aan de overige kinderen geven ter compensatie van de latere gunstige bedrijfsovername? Overige kinderen hebben vaak ook een droom om bv een bakkerij of kapsalon te runnen. Boeren steken te vaak al hun hebben en houden in de boerderij die ze dan aan één kind doorgeven. Boerderijen zijn daardoor zo duur geworden dat ze amper over te nemen zijn. Zorg als ouder dat je schuldloos bent bij overname zodat de overige kinderen een mooi bedrag meekrijgen en de opvolger niet te zwaar moet beginnen. Dus niet allemaal dure grond, high tech stallen en blinkende machines kopen.

 • kleine boer

  Farmerbn zouden haar broers of zusters dat ook doen als zij een prijs zouden winnen?

 • haj146

  Mocht je weer gaan weiden, neem een weide coach! Doen wij ook en bevalt heel goed, kost klein beetje maar verdien je zo terug. Als je koeien geen weiden kennen nu beginnen met jongvee te weiden, ze moeten het jong leren. Succes!
  Farmerbn dream on.... Schuldloos overnemen betekent, als je de loterij niet wint, dat je een oude meuk hebt. Geen toekomst voor een opvolger, en je broers en of zussen een dikke villa. Alles met mate, beetje hypotheek wordt niemand slechter van, boel belasting betalen en weinig hypotheek is ook niks!

 • farmerbn

  hay146@: Ik had het niet over schuldvrij overnemen maar over schuldvrij zijn als je de boerderij verkoopt aan je opvolger. Ik zie te vaak dat stoppende boeren hun boerderij te duur moeten overdoen aan hun opvolgers omdat ze nog veel hypotheek hadden staan. De opvolgers kunnen hun leven lang moeilijk rondkomen of haken op het laatst af. Maak je boerderij niet te duur voor je opvolger.

 • Attie

  Farmerbn 20:41, denk dat ze in het Zuiden wat makkelijker in die dingen zijn, denken ach.., da komt een goeiene keer....??

 • koestal

  Wil je elke dag wel koeien ophalen ? Heb ik ook jaren gedaan.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.