Tuimeltrekker in 1962 BoerenlevenAchtergrond

Tuimeltrekker in 1962

Op bovenstaande foto lijkt het of er een ernstig ongeluk is gebeurd en in zekere zin is dat ook zo. Het betreft een demonstratie in 1962 van het Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie (IRL), de voorloper van het Imag.

Een tuimeltrekker laat zien hoe weinig ervoor nodig is om een trekker achterover te doen slaan.

Na het verdwijnen van het werkpaard en de komst van de trekker, steeg het aantal bedrijfsongevallen flink. Vooral in het voorjaar, als de veldwerkzaamheden weer van start gingen en men dus veel op de trekker zat, raakten regelmatig mensen bekneld onder een achterover geslagen exemplaar. Niet zelden waren de gevolgen fataal.

Werktuigen te hoog vastgemaakt

Dat er zoveel ongelukken waren, kwam doordat men werktuigen achter een trekker vaak vastmaakte op een wijze zoals dat bij een paard ook min of meer ging. Meestal was dat te hoog. Het gevolg: zodra een ploeg of eg maar even iets te diep in de grond stak, sloeg de trekker achterover; zo snel dat de bestuurder meestal geen tijd meer had om de koppeling in te trappen.

Om dit proces te tonen, werden tuimeltrekkers ontwikkeld. Niet bedoeld voor het echte werk, maar op afstand bedienbare demonstratiemodellen die na het ondersteboven tuimelen snel weer overeind waren te zetten.

Sinds 1988 is het wettelijk verplicht dat trekkers een kantelbeveiliging hebben. Die voorkomt niet het omslaan, maar wel de gevolgen ervan: de bestuurder raakt niet meer zo snel bekneld.
Foto: Misset 

Beheer
WP Admin