Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

PvdA: Schouten moet in actie komen bij Skal

De minister moet in actie komen om te zorgen dat biologische producten dat predicaat ook echt verdienen.

Dat zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag in reactie op berichten in Boerderij dat niet-toegelaten bestrijdingsmiddelen op de Skal-meststoffenlijst staan. Producenten van biologische meststoffen prijzen die stoffen aan als biologisch gewasbeschermingsmiddel.

William Moorlag - Foto: ANP
William Moorlag - Foto: ANP

Moorlag: “De certificaten van Skal en de producten moeten voldoen aan de wettelijke eisen en de Skal-lijst moet betrouwbaar zijn. Skal heeft daar ook zelf belang bij en moet ervoor waken geen schoenmaker te zijn die zelf op scheve hakken loopt.”

De PvdA’er vindt dat de minister in actie moet komen. “Ze moet een onderzoek instellen en bij wetsovertreding handhaven”, aldus Moorlag.

Laatste reacties

 • propalm

  Certificaten zijn 1 zaak, controle is veel belangrijker!

 • Buitenkamp

  Jammer dat Moorlag hier intrapt, het zijn definitie kwesties en juridische haarkloverijen over wanneer iets een bestrijdingsmiddel is. Water kan volgens de huidige definities juridisch ook een bestrijdingsmiddel zijn als je erop zet dat het tegen luizen helpt. Dit leidt af van de discussie over de echte riskante chemische middelen. De chemische industrie zal hier blij mee zijn.

 • moorlag moet iets meer vlees eten word hij slimmer van want wat hij er nou van zegt man man man.

 • koestal

  Biologische producten zijn wat ze zijn,kijk maar op het etiket.

 • Vhouder

  schuoten komt alleen in actie als ze een boer kan dwars zitten

 • pinkeltje

  Water helpt heel goed tegen trips! Moet je er wel genoeg van gebruiken en geregeld herhalen.

 • eltjo.huizenga1

  Natuurlijke stoffen zijn niet ongevaarlijk. Daarom moeten ze op hun giftigheid worden onderzocht. Het voedingscentrum wijdt daar een website aan: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/natuurlijke-gifstoffen.aspx. Voor gifstoffen die door schimmels worden afgegeven staat hier: "De meeste schimmelgifstoffen veroorzaken misselijkheid, buikpijn en braken. Sommige schimmelgifstoffen veroorzaken schade aan organen, zoals lever, nieren en zenuwen. Aflatoxine leidt tot leverschade en is bovendien kankerverwekkend."
  Bij bacteriën staat dat er goede en ziekmakende bacteriën zijn: "Ziekmakende bacteriën kunnen een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken." en ook "De meest bekende ziekmakende bacteriën in eten zijn: Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, E. coli en Staphylococcus aureus. Staphylococcus aureus en Clostridium perfringens zorgen jaarlijks voor de meeste ziektegevallen, maar de ziekteverschijnselen zijn vaak mild. Campylobacter en salmonella veroorzaken minder ziektegevallen, maar de klachten zijn vaak ernstiger. Bij sommige ziekmakende bacteriën zijn de risico’s groter. Zo kan Listeria monocytogenes bij zwangere vrouwen een miskraam veroorzaken of andere ernstige ziekten zoals hersenvliesontsteking. Clostridium botulinum kan het zeer giftige botuline produceren, waardoor je verlammingsverschijnselen kan krijgen."

 • eltjo.huizenga1

  (vervolg)
  Bij biologische middelen die gebruikt worden (biocontrol en biostimulanten) is het belangrijk dat ze aantoonbaar datgene bevatten wat er op het etiket staat (als er al een fatsoenlijk etiket op de verpakking zit) of datgene wat geclaimd wordt wat er in zit en dat er geen verontreinigingen van ziekmakende bacteriën of schimmels in zitten. Bij de geregistreerde chemische en biologische middelen is dat (overigens wettelijk verplicht) ondervangen. Bij de niet geregistreerde middelen is dat niet gereguleerd en maar zeer de vraag of dat is zeker gesteld... alleen vanuit dat oogpunt lijkt me enige regelgeving wel op zijn plaats.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.