Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

USDA: wereldvoorraad tarwe groter dan gedacht

De wereld heeft dit seizoen meer tarwe beschikbaar dan eerder gedacht.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat er nu van uit dat dit seizoen 2018-2019 eindigt met een wereldvoorraad van 276 miljoen ton tarwe. Dat is 5 miljoen ton meer dan het USDA in de Wasde-prognose van vorige maand voorspelde. Vooral in Europa wordt tarwe in veevoer vervangen door mais, omdat tarwe dit seizoen relatief duur is in Europa. Ook ligt in Iran meer tarwe op voorraad dan het USDA eerder berichtte. Verder verwacht het USDA dat de Verenigde Staten dit seizoen nog geen 26 miljoen ton tarwe gaan exporteren. Dat is weliswaar iets meer dan vorig seizoen, maar veel minder dan in de jaren ervoor.

Tarwe- en maisnoteringen laten weinig verandering zien

Rusland blijft dit seizoen volgens het USDA met afstand de grootste tarwe-exporteur in de wereld. Het USDA schat die export op 37 miljoen ton. Pas daarna volgen de VS (26 miljoen ton) en Canada en de EU (elk 24 miljoen ton). Rusland is de grootste concurrent van de EU op de grote afzetmarkten in Afrika en het Midden-Oosten.

Ook voor mais verwacht het USDA een grotere beschikbaarheid dan in de Wasde-prognose van maart. De productie wordt nu ruim 6 miljoen ton hoger ingeschat, terwijl het verbruik gelijk blijft.

De tarwe- en maisprijzen reageren lauw op de nieuwe prognose van het USDA. De handel kijkt vooral naar het nieuwe seizoen 2019-2020. De inzaai van zomertarwe en mais in de VS wordt vertraagd door slecht weer. In het zuiden van Rusland is het echter uitstekend weer om te zaaien. Het Russische ministerie van landbouw verwacht voor dit jaar het grootste tarwe areaal in 10 jaar.

Laatste reacties

 • farmerbn

  In Frankrijk is het droog en als dat nog een aantal weken doorzet gaat dat veel opbrengst kosten.

 • jan hospers

  Moet alles nog zaaien en poten. Suiker industrie weet 1 mei de opbrengst al van wat er groeien gaat. Zitten er de laatste jaren steeds vaker naast.

 • info36

  Klopt al die prognoses hebben maar 1 doel, prijzen blijvend drukken.

 • willemsenG.

  de wereld draait om olie en om tarwe,,er is altijd ergens een grote voorraad al dan niet gemeld ,en er altijd een plek waar geoogst word en er zijn altijd ergens natuur rampen ....door goochelen met cijfers of informatie weg laten kan er altijd stemming beinvloed worden ....politiek ....en dat betekend meestal niet wat goeds voor de teler . Soms zijn we in nederland afhankelijk van grote misoogsten in de rest van de wereld .

 • haverboer1

  Van de week een bericht dat de voorraad tarwe tegenviel door de droogte van vorig jaar en dat er tekort water in Europa is gevallen.
  Dan meteen maar weer een tegenbericht er achteraan van de USDA om de stemming te drukken.
  Stel je voor dat de tarweprijs wat hoger staat dan verwacht.
  Je ziet het aan de suiker.
  Op de wereldmarkt is de prijs gedaald maar de verwerkende industrie/handel pakt de winst en verlaagd de prijzen naar de consument niet.

 • farmerbn

  Probeer maar eens een vrachtwagen tarwe te kopen in mei of juni. Niet zeker of je die voor weinig krijgt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.