Akkerbouw

Nieuws

USDA: Wasde-rapport brengt geen grote verrassingen

Het langverwachte Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) verscheen 8 februari en bracht weinig verrassingen. De graanhandel keek de afgelopen maanden gespannen uit naar de nieuwe cijfers, omdat in januari niet werd gepubliceerd door de ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid.

Voor tarwe zijn de eindvoorraden iets naar beneden bijgesteld in het februari-rapport. De uitvoer van tarwe is juist iets toegenomen. Het Amerikaanse wintertarwe-areaal is wat kleiner dan eerder werd verwacht. Dat komt door neerslag en lage temperaturen tijdens de aanplant. Eventuele kleinere productie wordt grotendeels gecompenseerd door een grotere tarweproductie in Rusland. Het USDA heeft de Russische tarweoogstverwachting met 1,6 miljoen ton verhoogd naar 71,6 miljoen ton. Ook de Braziliaanse productie neemt toe (+ 0,6 miljoen ton). De wereldproductie komt voor seizoen 2018-2019 met 734,8 miljoen ton dan ook 1,3 miljoen ton hoger uit.

Grotere maisvoorraad

De eindvoorraden van mais groeien 1 miljoen ton naar 309,8 miljoen ton vergeleken met het voorgaande Wasde-rapport (december), voornamelijk door grotere voorraden in Argentinië en China.

Minder productie soja

Voor sojabonen daalde de productie in de Verenigde Staten en Brazilië beperkt naar respectievelijk 123,7 miljoen ton (-1,5 miljoen ton) en 117 miljoen ton (-5 miljoen ton) vergeleken met de decemberprognose. Voor seizoen 2018-2019 is de wereldwijde productieverwachting van sojabonen met 8,2 miljoen ton verlaagd naar 361 miljoen ton. Ook de export, het verbruik en de eindvoorraden zijn naar beneden bijgesteld. In Argentinië valt de opbrengstkrimp met -0,5 miljoen ton mee. Dat komt doordat het areaal is gegroeid. De Argentijnse uitvoerprognose is verhoogd met 1,3 miljoen ton, waar het USDA die van Brazilië juist met 1,5 miljoen ton heeft verlaagd voor seizoen 2018-2019.

Lees ook: Wasde-rapport heeft weinig impact op graanmarkt

Of registreer je om te kunnen reageren.