Akkerbouw

Nieuws

Overheid hoeft areaalgegevens voor kwekersrecht niet te verstrekken

De overheid hoeft geen areaalgegevens te verstrekken aan bedrijven die willen nagaan of boeren voldoen aan de regels voor het kwekersrecht.

Dat heeft het Europese Hof van Justitie uitgesproken in een zaak die het Duitse veredelingsbedrijf Saatgut-Treuhandverwaltung aanhangig had gemaakt.

Het bedrijf wilde aan de hand van de areaalgegevens die de Duitse deelstaat Thüringen had verzameld, nagaan of akkerbouwers wel juiste gegevens verstrekken als het gaat om de kwekersrechtvergoeding.

Areaalgegevens hebben geen betrekking op gebruikte rassen

De door de overheid verzamelde areaalgegevens hebben volgens de rechter geen betrekking op gebruikte rassen, maar op de arealen van een bepaalde soort (granen, aardappelen). Boeren mogen hun eigen oogst onder bepaalde voorwaarden gebruiken voor vermeerdering. Kleine boeren hoeven daarvoor geen vergoeding te geven voor het kwekersrecht. Grotere boeren moeten dat wel, waarbij de vergoeding mede afhankelijk is van het areaal.

Controleren of melding ‘kleine landbouwer’ juist was

Het veredelingsbedrijf wilde aan de hand van de overheidsgegevens mede controleren of een akkerbouwer een juiste opgave had gedaan als hij zich bij de veredelaar als ‘kleine landbouwer’ had aangemeld.

De rechter oordeelt nu dat de overheid de gegevens niet hoeft te verstrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.