Akkerbouw

Nieuws

Wintertarwe in VS zwaar gehavend door slecht weer

De wintertarwe in de Verenigde Staten staat er zeer slecht bij. De gewassen zijn gehavend door nachtvorst en door droogte of juist door een teveel aan neerslag.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA meldt dat 30% van de percelen wintertarwe in het land er goed of uitstekend bij staan. Dat is de slechtste score sinds 1997. De slechte gewasscore ondersteunt de tarweprijs. De notering van het eerstaflopende termijncontract (mei) sloot maandag 9 april op de termijnmarkt in Chicago op de hoogste stand in 3 weken.

De VS is de vierde tarweproducent in de wereld en de tweede exporteur na Rusland.

Het USDA houdt sinds 1996 bij hoe de belangrijkste gewassen het doen gedurende het groeiseizoen. De gewasscore is verdeeld in 5 klassen: zeer slecht, slecht, gemiddeld, goed en uitstekend. In 1997 viel slechts 27% van de wintertarwe in de 2 hoogste klassen. Gemiddeld over deze 23 jaar is dat 50%. De verwachting is dat de gewasscore nog verder zakt, want afgelopen weekeinde heeft het gevroren in Kansas. Deze staat produceert gewoonlijk de helft van alle Amerikaanse rode harde wintertarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.