Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Duitsland stemt in met totaalverbod neonicotinoïden

Duitsland zal in Brussel voor een totaalverbod op neonicotinoïden in de akkerbouw stemmen.

Dat heeft landbouwminister Julia Klöckner vrijdag laten weten.
Artikel gaat verder onder de tweet.

‘Gedifferentieerde benadering’

De bewindsvrouw is het eens met de stelling dat de bedoelde middelen schadelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Zij wil daarentegen niet instemmen met een ‘overdramatisering’ van de berichten over de massale insectensterfte. Zij pleit, ook als het gaat over glyfosaat, voor een ‘gedifferentieerde benadering’ van de problemen.

Bietenteelt

Het neonicotinoïdeverbod zou integraal gaan gelden. Ook in de bietenteelt. Klöckner ziet niets in een uitzondering voor deze teelt. Weliswaar is het zaadgoed daarmee behandeld en wordt het middel op de suikerbieten niet meer gespoten, maar de stof kan zich ophopen in de grond en daarmee bij rotatieteelten alsnog milieuproblemen veroorzaken, aldus Klöckner.

Laatste reacties

 • haverboer1

  Minimale hoeveelheid werkzame stof. Ligt bedekt. Kan geen bij, bij.
  Als je bietenvlieg of andere narigheid in je bieten krijgt, is de hoeveelheid werkzame stof die dan nodig is om het probleem op te lossen, vele malen groter dan wanneer deze in de caoting van het zaad zit.
  En deze wordt gewoon gespoten, diffusie en emissie tot gevolg.

 • koestal

  De groenen rukken op,vooral zeer kritisch op voedsel ,hebben we maar rekening mee te houden

 • marcel.arts1

  De beste manier om met een minimale werkzame stof het maximale te bereiken. Indien de 'ban' een feit zou worden hebben we met een behoorlijke dosis een geringer effect.......doodzonde, ook voor allen in Brussel die er niet goed bij waren tijdens de biologie lessen.

 • farmerbn

  Plantenteelt wordt zo eigenlijk een loterij. Soms heb je een mooie oogst en soms een misoogst. Als het voor iedereen geldt is het niet erg maar de burger moet de misoogst wel vergoeden anders ligt het verlies alleen op het bord van de boer. Dus een verbod op neonics ok maar dan alleen met een schadefonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.