Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Genmais houdt andere gewassen gezonder

De teelt van genetisch gemodificeerde Bt-mais onderdrukt ook ziekten in andere gewassen.

Dat kan miljoenen euro’s besparen op gewasbescherming, stellen onderzoekers van de Amerikaanse University of Maryland.

40 jaar onderzoek

De onderzoekers hebben een meta-analyse gemaakt van 40 jaar onderzoek naar de Europese maisstengelboorder in diverse gewassen. De analyse beslaat een periode van 20 jaar vóór en 20 jaar nà de introductie van Bt-mais in de VS in 1996. Bt-mais is genetisch zo veranderd dat de plant een stof aanmaakt die insecten doodt.

‘Het kan miljoenen dollars kosten besparen op gewasbescherming’

Maisstengelboorder

Uit de analyse blijkt dat de Europese maisstengelboorder veel minder goed tot ontwikkeling komt in Bt-mais. Dat houdt de populatie stengelboorders klein. Daar profiteren andere gewassen van, stellen de onderzoekers. Ze vonden in bonen, zoete mais en pepers een reductie van 90% van het aantal stengelboorders. De teelt van Bt-mais heeft dus een ziektewerend effect in andere gewassen, stellen de onderzoekers in hun analyse die is gepubliceerd in de Proceedings of National Academy of Sciences. “Het is voor het eerst dat het effect van een GMO-gewas op andere gewassen zo breed is onderzocht. Dat verdient meer onderzoek. Het kan miljoenen dollars kosten besparen op gewasbescherming”, aldus een van de onderzoekers.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Dat is mooi nieuws maar ook nu: Wie heeft dit onderzoek betaald?

  • denker1234

    Het is andersom ,er zijn veel meer insekten langs de velden met G M O gewassen.Er groeit geen boom of struik meer,zijn alleen nog groen met aangevreten bladeren,snoeien is niet meer nodig ??.Zo is het in Ohio,Michigan,Indiana en de hele Mid West waar veel GMO gewassen staan .NIEMAND zegd er iets van !!!!.

  • agratax(1)

    Het eiwit dat deze genen produceren wordt pas dodelijk na opname in het spijsverteringskanaal van het insect. De vraag is wat het lange termijn effect is op het totale bodemleven, want via de wortels en de dode insecten komt het gif in de bodem en kan daar ook niet schadelijke organismen doden. In dit onderzoek wordt alleen maar geschreven over de positieve werking voor de landbouw, maar eventuele lange termijn gevolgen (bodemvruchtbaarheid, bodemstructuur) wordt niet over gerept. Onze intensieve gebruikte akkers schijnen negatieve gevolgen te ondervinden van onze intensieve bestrijding van insecten en andere schadelijke organismen in de bodem, waarbij de goeden het met de kwaden ontgelden. @Denker1234. verwijst naar mogelijke negatieve neven effecten van de GMO revolutie. over negatieve effecten horen we de wetenschap in Amerika nooit, een enkele keer zijn het Europese onderzoekers die hun vraagtekens plaatsen bij al de hoera uitkomsten. Zou ook hier gelden: "De betaler bepaalt"?

Of registreer je om te kunnen reageren.