Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Drentse bollentelers binden strijd aan met drift

5 bloembollentelers in stroomgebied de Drentsche Aa binden met bovenwettelijke maatregelen de strijd aan met drift.

Zij passen onder andere spuittechnieken toe die emissie van gewasbeschermingsmiddelen terugdringen, zoals Wingssprayer of een verlaagde spuitboom (30 in plaats van 50 centimeter boven het gewas). Ook zetten ze in op beslissingsondersteunende systemen ten aanzien van beregening. Verschillende telers gaan schadelijke wortellesie-aaltjes bestrijden met Tagetes in plaats van chemische middelen. Een deelnemer zet in op mechanische onkruidbestrijding.

Ervaringen delen met andere telers

Het project is onderdeel van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Drenthe, meldt CLM Onderzoek en Advies. De ervaringen worden gedeeld met andere bollentelers.

“We hebben de eerste bespuitingen al uitgevoerd met verlaagde spuitboom”, licht teler Tom Rispens toe. “Met een halve dosering en 100 liter water per hectare minder. Dat beviel goed. Er zijn alleen nog weinig spuitdoppen toegelaten die we kunnen gebruiken bij een verlaagde spuitboom. De markt is er nog niet op aangepast.”

Collega Gert Veninga over de inzet van Tagetes: “Het werkt goed als alternatief voor de chemische grondontsmetting. Het is alleen wel een puzzel om het in het bouwplan in te passen.”

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Als je met een boom/dophoogte van 30 cm wilt spuiten dan zul je de doopen op 25 cm onderlinge afstand aan de boom moeten hebben om het optimale spuitbeeld van 100% overlap te handhaven. Daarom zul je dus weer doppen moeten gebruiken die de helft kleiner zijn. Die geven weer meer fijne, driftgevoelige druppels. Ik ben van mening dat als je consequent op een hoogte van 50 cm spuit dat het met de drift erg meevalt. Echter, in heel veel gevallen wordt de boom toch hoger gehouden waardoor de driftkans exponentioneel toeneemt. Meet het maar eens na als je aan het spuiten bent. 50 cm is niet veel, daar zit je heel gauw boven.

 • mtseshuis

  Zouden ze maar eens op 50 cm dophoogte spuiten, zitten eerder aan een meter. Een systeem als Wingssprayer zou gewoon verplicht gesteld moeten worden als je zo vaak door een gewas moet!

 • info36

  Als je ergens geen verstand van hebt Eshuis moet je ook niet reageren. Het is al erg genoeg dat er veel onzin van buiten de landbouw komt.
  Van alle oppervlakte emissie komt er nog amper 5 tot 10% van de drift tijdens het spuiten. Dat is nagenoeg niets.

 • Zandboertje

  Sealtjes van doppen en erfafspoeling veroorzaken de grootste piekemissies. Hoewel een boom die ook echt op 50 cm zit ook een zeldzaamheid is in het veld.

Of registreer je om te kunnen reageren.