Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Uireka: uien groen rooien zorgt voor hogere kwaliteit

Het oogsten van zaaiuien bij groen loof geeft een betere hardheid en huidvastheid en een nauwelijks lagere netto-opbrengst.

De lichte daling in netto-opbrengst staat niet in verhouding tot het oogstrisico later in het najaar. Dit blijkt uit 1-jarig onderzoek, uitgevoerd door het kenniscentrum UIKC in Colijnsplaat in kader van het ketenproject Uireka.

Het is al een aantal jaren een trend om zaaiuien steeds later te oogsten om een hogere opbrengst per hectare te realiseren, motiveert Uireka. De keerzijde van de medaille is de grotere kans op slechtere oogstomstandigheden en hierdoor minder goede hardheid, huidvastheid en kleur.

Minstens 30% groen loof op rooimoment

Om de uienteler handvatten te geven een bewuste keuze te kunnen maken tussen kwaliteit en de maximale netto-opbrengst, is vorig jaar onderzoek opgestart. De eerste resultaten geven meer inzicht in het effect van het oogsttijdstip (percentage groen loof) op de netto-opbrengst, huidvastheid en hardheid van de zaaiui. Het advies dat hieruit voorkomt, is: laat zaaiuien niet te ver afsterven. Streef naar minstens 30% groen loof op rooimoment. Daarmee blijft de goede kwaliteit behouden en wordt er niet ingeboet op de netto-opbrengst.

Met deze kennis kan de individuele uienteler zijn eigen optimum bepalen tussen opbrengst en kwaliteit afhankelijk van het teeltdoel van zijn gewas.

Laatste reacties

  • Wim B.

    Wat een nieuws! Dit wisten we 35 jaar terug al, toen werd dit ook groot gepromoot door de toenmalige Snuif! Ik weet niet welke innovatieve geest denkt iets nieuws bedacht te hebben. Ik teel al lang geen uien meer kaar dit staat me nog helder voor de geest. Wel ff kachel erbij!

  • Inderdaad Wim, oud nieuws. Eind jaren 80 was de conclusie in een langjarig onderzoek dat rooienbij 50% groene massa een goed moment is. De hardheid, huivastheid, kleur zijn duidelijk beter. Omdat koprot, 2 bacteriesoorten via de hals naar binnen komen, is een dag korter drogen erg belangrijk. Opwarmen is dus voorwaarde. Het advies was opwarmen tot 25-30 graden. Dit geeft eendag winst t.o.v 20 graden.
    10 dagen later rooien gaf bruto 7% meer opbrengst, waar netto 1% van over bleef.
    Ik begrijp niet waarom Eureka dit onderzoek opnieuw doet. Goed onderzoek begint immers met een literatuurstudie.

    Evert Steenge, toen dorecteur Snuif

Of registreer je om te kunnen reageren.