Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Nedato gaat extra proefrooiïng doen

Aardappelcoöperatie Nedato voert eind september een vijfde proefrooiïng uit. Veel gewassen staan nog groen en de opbrengst neemt nog toe, licht Wim van de Ree, directeur van Nedato, toe.

Op basis van de vierde proefrooiïng op 80 percelen verwacht Nedato in grote lijnen een opbrengst die boven het vijfjarig gemiddelde ligt. “Maar anders dan Aviko zien wij de opbrengst niet op of boven het niveau van 2014 komen”, zegt Van de Ree.

Opbrengst Agria 5% boven het gemiddelde

Voor Agria meldt Nedato een 5% bovengemiddelde bruto-opbrengst. Netto zal de opbrengst echter onder het gemiddelde komen door gebreken als krom, flessen en holheid. “Hier en daar is er een drijvertje en is het onderwatergewicht wat aan de lage kant. Ondertussen ontstaat door de vele regen ook wel een begin van waterschade. In het zuidwesten op de koppen van de eilanden is veel gevallen.”

Innovator en Fontane zouden 5% boven het gemiddelde uitkomen. “Challenger zelfs wel 10% er boven”, aldus Van de Ree. “Zeg maar 62 à 65 ton per hectare.”

Laatste reacties

  • leodejonge1

    Als de resultaten zogenaamd al weet hoef je ook niet te gaan proefrooien. Je kunt beter luchtfoto's maken en inschatting maken van de waterschade.

  • Schrauwen Landbouw

    Vanmorgen viel het nog wel mee met met de waterschade, maar sinds het einde van de middag kunnen de opbrengstverwachtingen in het zuidwesten flink naar beneden bijgesteld worden, en dan nog de problemen in de bewaring die daar op volgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.