Akkerbouw

Nieuws 7209 x bekeken 3 reactieslaatste update:10 aug 2017

Tarwe oogsten met korenwolf-vriendelijke arenstripper

Limburgers oogsten tarwe met arenstripper om korenwolf te beschermen.

Loonbedrijf Timmers uit Schimmert en akkerbouwer Thijssen uit Klein-Welsden hebben deze week ruim 70 hectare wintertarwe geoogst met een arenstripper. De tarwe is van twaalf telers die meedoen aan het Zuid-Limburgse Korenwolfproject. Ze kregen toestemming om de tarwe eerder te oogsten.

De arenstripper past alleen op oude combines, zoals deze 24-jaar oude Claas. - Foto: Guus Queisen
De arenstripper past alleen op oude combines, zoals deze 24-jaar oude Claas. - Foto: Guus Queisen

De telers zijn in het kader van agrarisch natuurbeheer een overeenkomst aangegaan met de provincie Limburg. Ze moeten de tarwe eigenlijk tot en met 26 augustus laten staan. Dit biedt de korenwolf voldoende dekking.

In normale jaren betekent dit dat de oogst ongeveer twee weken later plaats vindt dan gewoonlijk. Door de zeer vroege oogst dit jaar, zou dit vier weken eerder zijn. Dit risico willen de meeste deelnemers niet lopen. Ze kregen toestemming om het graan te dorsen met een arenstripper.

Halmen van de stengel ‘kammen’

De arenstripper kamt als het ware de halmen van de stengel en laat de stengel staan. Zo houdt de korenwolf toch voldoende dekking.

Loonbedrijf Timmers huurt de Shelbourne Reynoulds arenstripper van loonbedrijf Breure uit Klaaswaal. Die gebruikt de stripper voor de oogst van olievlas, omdat olievlas slecht te knippen is. De arenstripper past alleen op oude combines. Timmers beschikt over een 24-jarige Claas-combine.

Nadeel van arenstripper

Een nadeel van de arenstripper is het korrelverlies, zegt Gerard Müskens, die vanuit Wageningen Environmental Research (Alterra) het Korenwolfproject begeleidt. “Op de meeste percelen is het oogstverlies 3% tot 5%, gemiddeld zo’n 400 kilo per hectare. Desondanks wordt ook met de arenstripper tot 9,5 ton tarwe per hectare geoogst.”

Experimenteren om korenwolf beschutting te bieden

In het project wordt met verschillende opties geëxperimenteerd om de korenwolf voldoende beschutting te bieden, zegt Müskens. “Het graan in zijn geheel niet oogsten, zoals jarenlang gebeurde, is duur. Daarvoor bestaat te weinig draagvlak. Nu experimenteren we met later oogsten.”

Dit jaar is voor het eerst de arenstripper als optie toegevoegd. Telers die later oogsten of een arenstripper gebruiken, ontvangen € 632 per hectare. Telers die volgens de oude regeling het graan in zijn geheel niet oogsten, ontvangen ruim € 2.200.

Laatste reacties

  • husky

    Heb een keer reportage gezien wat het kost om dit prooidier te fokken, te gek voor woorden..........

  • heineken4695

    Waarom zou je dorsen als je 2200 euro ontvangt bij niet oogsten?? 9500kg van 15ct en 250 euro voor het stro, kom je bij lange na niet aan 2200. Ik wil ook wel korenwolf gaan fokken.!!

  • farmerbn

    Debiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.