Foto: Luuk Meijering AkkerbouwNieuws

Suikerbieten telen zonder ploegen kan goed

Telen van suikerbieten in een systeem van gereduceerde grondbewerking levert over meerdere jaren gezien dezelfde suikeropbrengst als in een systeem waarin de grond wordt geploegd. Dat zei WUR onderzoeker Derk van Balen op de Praktijkdag Suikerbieten in Westmaas.

Praktijkonderzoek AGV van Wageningen UR is in 2009 binnen het project BASIS gestart met de teelt van suikerbieten in een in een niet-kerend grondbewerkingssysteem. Volgens Van Balen ging dat al vanaf het begin wonderbaarlijk goed. “Suikerbieten lenen zich goed voor dit teeltsysteem.”

Na ploegen ligt de grond nu fijner (bakje links) dan na gereduceerde grondbewerking. Maar de kluitjes zijn harder dan grovere rechts die gemakkelijk uiteen vallen. - Foto: Luuk Meijering

Na ploegen ligt de grond nu fijner (bakje links) dan na gereduceerde grondbewerking. Maar de kluitjes zijn harder dan grovere rechts die gemakkelijk uiteen vallen. – Foto: Luuk Meijering

De keus van de groenbemester en het zaaisysteem zijn de grootste uitdagingen binnen het systeem. In het voorjaar zijn er weinig mogelijkheden om een groenbemester weg te werken. Daarom wordt gezocht naar een groenbemester die helemaal kapotvriest of goed is kapot te klepelen. Spuiten met glyfosaat blijkt een risico, omdat dit bij een te korte wachttijd via de gewasresten schade aan de bieten geeft.

Het zaaien blijkt het beste te gaan met een snijschijf op het loopwiel van de kouters van de zaaimachine. Bij een niet-kerend systeem blijkt de grond in het voorjaar minder snel op te drogen dan na het ploegen. De bieten worden daardoor gemiddeld wat later gezaaid. De ervaring binnen BASIS is dat het verschil in ontwikkeling er in de loop van de zomer uitgroeit.

Beheer
WP Admin