Akkerbouw

Nieuws

Bieten groeien goed, ondanks droog weer

De suikerbieten groeien over het algemeen uitstekend. Dat meldt Cosun. De warmte stimuleert op dit moment de plantontwikkeling bovengronds, maar ook de wortelgroei naar diepere lagen.

Hoewel het droog is hebben de bieten op dit moment nog geen gebrek aan vocht, maar in sommige regio’s is een buitje op korte termijn wel welkom.

Het verschil tussen vroeg en laat gezaaide percelen bieten is goed te zien. Bieten met voorsprong in de groei ontwikkelen zich nu zichtbaar erg snel. Dat verschil is ook goed te zien op percelen met tweewassigheid.

Vanuit de meeste gebieden wordt gemeld dat de lage dosering bespuitingen prima op schema ligt. Diverse telers zijn bezig met het bestrijden van aardappelopslag. De enige en juiste oplossing volgens Cosun is de aardappelplanten bestrijken met glyfosaat.

Bietenvlieg

In Midden- en Noord-Nederland komen meldingen binnen van ei-afzetting door de bietenvlieg. Als bij het zaad insecticide is toegevoegd lijkt dit voorlopig geen probleem. In dit stadium mogen we er vanuit gaan dat de jonge bietenplantjes voldoende beschermd zijn door de insecticiden in de pil. Als vraat aan de blaadjes zichtbaar is, moet er extra worden opgelet.

Bieteninstituut IRS meldt dat op de eerst gezaaide percelen het pillenzaad met insecticiden is uitgewerkt. Het IRS adviseert vanaf nu de ontwikkeling van bladluizen in de gaten te houden. Bladluizen kunnen virussen overdragen, zoals vergelingsziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.