Akkerbouw

Nieuws 1784 x bekeken 2 reacties

Mogelijk verplicht AM-onderzoek in TBM-pootgoed

Het bestuur van stichting Teeltbeschermingsmaatregelen Zetmeelaardappelen (TBM) overweegt om in 2018 AM-onderzoek verplicht te stellen voor percelen waarop TBM-pootgoed wordt geteeld.

Onder de TBM-pootgoedregeling mogen zetmeelaardappeltelers pootgoed voor eigen gebruik vermeerderen tegen minder zware eisen dan die aan NAK klasse B-pootgoed wordt gesteld. Daarbij geldt als uitgangspunt dat het pootgoed op percelen wordt geteeld die vrij zijn bevonden van aardappelmoeheid (AM). Telers zijn echter nu niet verplicht hun pootgoedpercelen op AM te bemonsteren.

Toename AM ondanks hoogresistente rassen

Het TBM-bestuur heeft besloten om een discussie op te starten over een integraal AM-beheersplan, vertelt Harrie Vreman, secretaris van TBM. Redenen zijn dat in de TBM-monitoring ondanks het gebruik van hoogresistente rassen de laatste jaren een toename van AM is geconstateerd wat op basis van het geteelde ras niet werd verwacht. Ook zijn er aanwijzingen dat in navolging van de vondst van een virulente Globodera pallida (Pa) in het gebied Weser-Ems in Duitsland zich ook in Nederland een virulente Pa ontwikkeld.

Aanhangende grond kan een besmettingsbron van AM zijn, maar ook pootgoed kan AM verspreiden. De NVWA houdt de AM-situatie goed in de gaten. Als vanwege verspreiding van AM dezelfde regels voor TBM-vermeerdering zouden gaan gelden als voor NAK-gekeurd pootgoed, betekent dat het einde van de gunstige TBM-regeling. “Verspreiding van AM moet koste wat kost worden voorkomen. Het TBM-bestuur doet daarom voor 2017 een beroep op zetmeeltelers hun percelen voor TBM-vermeerdering vrijwillig op AM te bemonsteren. Blijkt dat niet goed te worden opgepakt, dan komt in de nabije toekomst verplichte AM-bemonstering in beeld”, zegt Vreman.

‘TBM-regeling moet behouden blijven’

Verplichte AM-bemonstering kan inhouden dat sommige bedrijven moeten stoppen met TBM-vermeerdering omdat al hun percelen in meer of mindere mate met AM zijn besmet. Het TBM-bestuur vindt het echter zwaarwegender dat de TBM-regeling behouden blijft. “Alle lichten staan op oranje.”

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.