Akkerbouw

Nieuws

Boete dreigt voor HZPC-agent in Zuid-Afrika

De kartelautoriteit in Zuid-Afrika (CCSA) wil een boete van miljoenen euro’s opleggen aan Wesgrow Potatoes, dat exclusief pootgoed van HZPC-rassen verkoopt in het land.

De CCSA vindt dat pootgoed van het HZPC-aardappelras Mondial vrij beschikbaar moet komen. HZPC vindt dat de kartelautoriteit het internationale kwekersrecht verkeerd interpreteert.

Pootgoed van Mondial wordt op de markt gebracht door Wesgrow Potatoes, een coöperatie van pootgoedtelers. De Competition Commission South Africa (CCSA) vindt dat HZPC en Wesgrow verboden marktafspraken hebben gemaakt, omdat Wesgrow een exclusieve dealer is voor HZPC-rassen. In 2013 verviel het kwekersrecht voor Mondial in Zuid-Afrika. Daarom mag daar geen exclusiviteit meer voor gelden, vindt de CCSA. De kartelautoriteit wil dat de zaak door een kartelrechtbank wordt behandeld en vindt een boete van 10% van de jaaromzet van Wesgrow op zijn plaats. Dat kan in de miljoenen euro’s lopen.

‘CCSA interpreteert kwekersrecht verkeerd’

HZPC vindt dat de CCSA het kwekersrecht verkeerd interpreteert, zegt directeur Gerard Backx. “Het vervallen van het kwekersrecht betekent dat andere partijen het ras Mondial kunnen vermeerderen zonder daar licentie voor te hoeven betalen aan HZPC. Het betekent niet dat Wesgrow verplicht miniknollen of hoogwaardig pootgoed moet verkopen aan iedereen die erom vraagt. De CCSA interpreteert het internationale kwekersrecht verkeerd. In 2013 verviel het kwekersrecht in Zuid-Afrika. Andere marktpartijen konden toen zelf een vermeerderingslijn opzetten met Mondial.”

‘CCSA moet kijken naar de hele aardappelmarkt, niet alleen naar Mondial’

Daarnaast geeft de CCSA geen goed beeld van de aardappelmarkt, zegt Backx. “De CCSA kijkt alleen naar de markt voor Mondial-aardappelen. Nu is Mondial een belangrijk ras in Zuid-Afrika, maar de CCSA moet kijken naar de hele aardappelmarkt. Ik vertrouw op een goede afloop. Het zal HZPC hoe dan ook niet rechtstreeks schaden, omdat Wesgrow geen deelneming is van HZPC.”

Of registreer je om te kunnen reageren.