Akkerbouw

Nieuws 1280 x bekeken 1 reactie

USDA: wereldvoorraad tarwe blijft groot

De tarwevoorraden in de wereld groeien dit seizoen minder hard dan gedacht, maar er is nog steeds sprake van een record.

Het Amerikaanse ministerie (USDA) verwacht aan het eind van 2017/2018 een tarwevoorraad in de wereld van 268 miljoen ton, staat in de Wasde-prognose.

Irak koopt tarwe in de VS

Omdat Irak de laatste tijd tarwe koopt in de Verenigde Staten (VS), schat het USDA de export vanuit de VS nu hoger in dan in de Wasde-prognose van oktober. Maar de export blijft met 27 miljoen ton wel 1,5 miljoen ton achter op vorig seizoen.

Rusland blijft de wereldmarkt domineren met een verwachte export van 33 miljoen ton. Verder verandert het USDA weinig aan de tarweprognose voor 2017/2018. Ondanks het grote aanbod staat de prijsindex voor tarwe van de International Grains Council op 178 punten. Dat is de hoogste index in anderhalve maand en 13% hoger dan een jaar eerder.

Hogere productie en consumptie van mais

Aanpassing prognose mais

Bij mais past het USDA de prognose wel aan. De productie wordt 5 miljoen ton hoger ingeschat dan in oktober en de consumptie 2 miljoen ton. Daardoor groeien de maisvoorraden naar 204 miljoen ton. Vooral in de Verenigde Staten is het USDA positief over de opbrengsten. De Amerikaanse productie groeit naar 370 miljoen ton. Dat is ruim 7 miljoen ton meer dan in oktober werd geschat. De eindvoorraad van 63 miljoen ton in de VS was in dertig jaar niet zo groot. Hierdoor zakte de notering van het eerstaflopende maiscontract (december 2017) op de termijnmarkt in Chicago donderdagavond naar $ 3,415 dollar per bushel (€ 107 per ton). Dit maiscontract is nog nooit zo goedkoop geweest. Op de wereldmarkt noteert de IGC een prijsindex voor mais van 163 punten. Dat is 9% lager dan vorig jaar.

Meer sojabonen

Ook bij sojabonen schat het USDA de beschikbaarheid voor dit seizoen 2017/2018 groter in dan in oktober. Het verbruik (345 miljoen ton) is kleiner dan de productie (349 miljoen ton). Daardoor groeit de eindvoorraad dit seizoen naar een record van 98 miljoen ton. Ook de sojanotering daalde in Chicago als gevolg van de Wasde-publicatie.

Eén reactie

  • farmerbn

    De krachtvoerprijzen zullen dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.