Akkerbouw

Nieuws 10 reacties

Rabo: Isoglucose verdringt suiker in EU

Isoglucose gaat een aanzienlijk marktaandeel veroveren in de EU nu de marktordening voor suiker en isoglucose per 30 september zijn afgeschaft.

Hoe groot het marktaandeel wordt, hangt vooral af van de suiker- en graanprijzen. De Rabobank schat dat een marktaandeel van 10% haalbaar is voor isoglucose, tegen 4% nu. Dat drukt de vraag naar suiker en dat kan nadelig uitpakken voor de bietenprijs.

Zoetstof uit graanzetmeel

Isoglucose is een zoetstof die uit graanzetmeel wordt gemaakt. De productie was onder de marktordening beperkt tot 720.000 ton per jaar, tegenover 13,5 miljoen ton suiker. Beide productiebeperkingen bestaan niet meer sinds 1 oktober dit jaar.

Isoglucose kan suiker van de markt voor zoetstoffen verdringen. In de VS en Mexico heeft isoglucose een marktaandeel tussen 25 en 40%. In China is dat 10%, meldt de Rabobank in een rapport over de suikersector.

Consument

In hoeverre isoglucose suiker gaat verdringen hangt van een aantal factoren af, schrijft suikeranalist Ruud Schers in het rapport. “De belangrijkste zijn de suiker- en graanprijzen. Maar ook de vraag van afnemers van zoetstoffen heeft invloed. Dat wordt bepaald door wat de consument wil.”

‘De productie van zoetstoffen uit graanzetmeel is veel meer verspreid’

Beetbelt

Schers constateert dat de suikerproductie in de EU is geconcentreerd in de zogenoemde Beetbelt, de strook in West- en Midden-Europa waar veel bieten worden geteeld. “De productie van zoetstoffen uit graanzetmeel is veel meer verspreid over negen lidstaten, waarvan ongeveer twee derde in Frankrijk, Duitsland en de Benelux.”

Laatste reacties

 • henkstuut1

  Laat de Rabobank eens ophouden alle markten naar beneden te praten!

 • Tinus1

  De consument wil toch puur en zo dicht mogelijk bij de bron?? Dus suikerbiet voor suiker en graan voor brood en veevoer. Door deze flauwekul zijn het de grootfabrieken die verdienen want de graanprijs zal er echt niet door stijgen. Nu gaat de reststroom weg als veevoeder(grondstof) en zal dadelijk echt niet meer opbrengen. Wel voor de fabrikant om te kunnen zeggen dat ze 'duurzaam ' bezig zijn.

 • g.g

  en de Cosun laat haar leden meer bieten telen........waar gaat dit nu weer naartoe

 • Abalo

  De economische wetten blijven van toepassing: wanneer de vraag daalt moet het aanbod ook dalen !

 • janenminie1

  Geen zorgen ,met de voorspelling van b.v. de melkprijs hadden ze het dit voorjaar weer glad mis.Onbegrijpelijk dat zulke topverdieners het steeds weer mis hebben.

 • Vhouder

  Als die profeten bij de rabo loon naar prestatie krijgen moeten ze geld meebrengen als ze naar hun slaapkamer e sorry kantoor komen.

 • ghsmale

  De markt van suiker begint zich te verzadigen,
  wie dit niet wil zien heeft suiker tussen zijn oren.

 • mtseshuis

  Ze hebben nog steeds teveel personeel bij de Rabobank, zeker van de glazen bol profeten zijn er nog zat van daar...

 • henk.de.haan

  Als de Rabobank hun reclamespotje, wat nu bijna dagelijks op de TV is, nu in de praktijk wil brengen, wat ze daar in beloven, dan moeten ze zorgen dat palmsuiker meer geimporteerd gaat worden! Palmsuiker kan milieuvriendelijk worden geproduceerd, helpt arme boeren in een rond het oerwoud in Indonesië en bij gebruik van palmsuiker wordt de bloedsuikerspiegel niet vehoogd (dus ook goed voor diabetespatienten). De Rabo foundation steunt trouwens een project in Indonesië.

 • kraats

  Ik snap de redactie niet dat ze een podium bieden voor dit soort profeten ??
  Iedere keer weer: "Ja, maar de Rabo zegt ...."
  Wat een onzinnige info. Jan, ga je bezinnen voordat je Rabo weer aanhaalt. Hier kotst iedereen van !!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.