Akkerbouw

Nieuws 1324 x bekeken

Nico van Ruiten weg bij LTO Glaskracht

Nico van Ruiten stopt in juni 2017 als voorzitter bij LTO Glaskracht Nederland.

In een bericht van de organisatie noemt hij persoonlijke redenen als reden voor zijn vertrek. “Na ruim tien jaar in deze functie is het tijd voor verandering. Dat is goed voor de organisatie en goed voor mijzelf.” Van Ruiten wil graag in de tuinbouwsector actief blijven. De glastuinbouw staat dit jaar voor een aantal uitdagingen, waaronder verlenging van het Energieakkoord tot 2030 met mogelijk nieuwe maatregelen.

Onderzoeksgeld voor innovatie

Van Ruiten is één van de invloedrijkste tuinbouwbestuurders in Nederland. In de Boerderij-AgriTop 50 voor land- en tuinbouw staat hij op plaats 35. Onder zijn leiding poogt LTO Glaskracht Nederland de innovatie in de glastuinbouw aan de gang te houden. Het geld van het oude Productschap Tuinbouw raakt op en Glaskracht probeert aan alle kanten onderzoeksgeld te organiseren.Wel kwam eind 2016 een kink in de kabel bij het opzetten van het private CO2-systeem voor de glastuinbouw: het Energiebesparingssysteem Glastuinbouw (EBG). Dat systeem is nodig om het geld – via heffingen – op te halen voor voortzetting van innovatieprogramma Kas als Energiebron. Het zou een flinke stap terug zijn in ambitie mocht LTO Glaskracht die collectemogelijkheid niet krijgen, of zelf opgeven.

CO2-succes

De glastuinbouw werd de laatste jaren geroemd om de CO2-besparing, vooral de areaalkrimp en besparing. De doelstellingen in het Energieakkoord worden naar verwachting behaald. Via CDA werd op de valreep nog met succes een motie over riooltoepassing van collectieve waterzuivering binnengehaald.In 2007 startte Van Ruiten bij de toen net opgerichte organisatie LTO Noord Glaskracht. Onder zijn leiding groeide het aangesloten areaal van 3.000 hectare naar 4.500 hectare glas en met de vorming van LTO Glaskracht Nederland zelfs naar een kleine 6.000 hectare. Dit gebeurde in 2014 toen de innovatietaken van het Productschap Tuinbouw en de activiteiten van LTO Groeiservice werden overgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.