Akkerbouw

Nieuws 2134 x bekeken

Funest seizoen voor opbrengst industriegroente

Na een rampzalig natte voorzomer heeft de hitte van augustus en september extra productieverlies opgeleverd voor de belangrijkste industriegroenten.

Dat concludeert de koepel van verwerkers Profel op basis van informatie van verwerkers uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De gemiddelde productieverliezen kunnen oplopen tot 31% voor erwten en 37% voor fijnere wortelen. Ook bij peulvruchten (20-25%) en spinazie (30%) zijn de verliezen opgelopen deze zomer. In juli ging Profel nog uit van een productieverlies van 20 tot 30% voor de verschillende teelten.

Kou en regen, gevolgd door warmte en droogte

Volgens Profel heeft koude en regenval in het vroege seizoen de zaaidata vertraagd en de groei geremd. De extreme warmte en droogte later in het seizoen leidde tot gewasstress in een aantal groenteteelten.

Die extreme patronen in hetzelfde teeltseizoen in Noord-Europa hebben geleid tot de fundamentele volumeverliezen bij verschillende verwerkers. Ook bij andere groenten constateert Profel veel lagere opbrengsten, zoals bij bloemkool, pompoen, kool, schorseneer, spruiten en boerenkool.

Vorig jaar in juli luidde Profel ook de noodklok over de Europese oogstverwachting. Toen ontstond door droogte in sommige gebieden een oogstderving van 40%.

Of registreer je om te kunnen reageren.