Akkerbouw

Nieuws

Exporteurs tevreden over kwaliteit uien van het land

De kwaliteit van de uien die van het land komen, is uitstekend. Dat zegt Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions. Sorteerbedrijven lopen tegen relatief weinig tarra aan.

Verwerkings- en –exportbedrijf Wiskerke Onions verpakte vorige week een recordaantal uien. “De kwaliteit van de uien is mooi, dus met sorteren houden we veel goede partijen over“, vertelt Wiskerke.

In Zuid-Nederland loopt uienoogst voor

De huidige omstandigheden zijn goed om de uien mooi van het land te krijgen. Toch geven telers in Flevoland er de voorkeur aan om eerst het pootgoed te rooien, weet Wiskerke. Het lijkt erop dat 30 tot 40% van de zaaiuien onder droge weersomstandigheden eind volgende week wel zijn gerooid. In Zuid-Nederland loopt de oogst wat voor. Volgens Wiskerke wordt hier eind volgende week 50 tot 70% van de zaaiuienoogst afgerond.

Baalprijs zaaiuien fors gezakt

De importerende landen zijn echter voorzichtig met inkopen nu de uienprijs zakt. De baalprijs voor zaaiuien klapte in elkaar en ligt deze week €3 lager, variërend van €15 tot €16 per 100 kilo. Afnemers wachten af tot de bodem van de prijs is bereikt. Bij een stabiele markt kan de vraag wat meer aantrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.