Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Aardappelen koersen af op meerjarig gemiddelde

De opbrengst van het ras Agria koerst op het meerjarig gemiddelde af. Dat blijkt uit de meest recente proefrooiing van Aviko Potato.

Enkele weken terug was de bijgroei verhoudingsgewijs laag voor de tijd van het jaar, maar afgelopen 2 weken herpakte het gewas zich. Qua grofte volgt Agria het meerjarig gemiddelde. Het onderwatergewicht is wel zo’n 20 gram boven normaal.

Licht herstel Innovator

Ook Innovator laat een licht herstel van de bijgroei zien, al is dit wat minder dan bij Agria het geval is. De opbrengst ligt nu zo’n 4 ton per hectare boven het meerjarig minimum, terwijl het in week 33 nog op de lijn van het meerjarig minimum lag. Het meerjarig gemiddelde in week 35 bedraagt 60 ton per hectare. Daar zit de opbrengst nu nog zo’n 3 ton onder. Onderwatergewicht, grofte en tal liggen nu op het meerjarig gemiddelde.

Victoria onder gemiddelde

Victoria laat een opbrengst zien die een fractie onder het meerjarig gemiddelde ligt.

Het lijkt erop dat de uiteindelijke opbrengst van de mainstream-rassen dicht bij het langjarig gemiddelde uitkomt. Of de opbrengst uiteindelijk daadwerkelijk gemiddeld uitpakt, hangt af van het weer van de komende weken en hoe de gewassen zich houden, zegt Marten Scheepsma, inkoop buitendienst bij Aviko Potato.

Beheer
WP Admin