Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Verlies Franse landbouw loopt in de miljarden

De Franse graansector loopt dit jaar minstens €3 miljard aan inkomsten mis door de slechte oogst. Worden de problemen in de melkvee- en varkenshouderij meegeteld, dan kan de schade oplopen tot €5 miljard.

"De situatie is nog nooit zo ernstig geweest", zegt voorzitter Xavier Beulin van de boerenkoepel FNSEA. "De Franse landbouw wordt door drie crises tegelijk getroffen: het weer, gezondheidsproblemen en de markt. Overal voel je de wanhoop. De graansector wordt voor het tweede achtereenvolgende seizoen getroffen door erg, erg lage prijzen. Daar komt dan nog de dramatisch slechte oogst van dit jaar bij."

De FNSEA werkt volgens Beulin aan 'een plan voor de herfinanciering van de getroffen bedrijven, want bij dergelijke verliezen voldoen traditionele maatregelen niet langer'. De bond wil onder meer dat de regering met de banken afspraken maakt over langdurige leningen ‘tegen een renteniveau dat overeenkomt met de winstgevendheid van de boerenbedrijven’.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Twaalf miljoen ton graan minder à 150 euro per ton maakt 1800 miljoen euro; oftewel 1.8 miljard. Tel daarbij dat er velen uit de ruif eten dan kom je wel op die 3 miljard. Boeren geven meestal bijna alles uit wat ze verdienen dus de aanverwante industrie zal mede bloeden. Boeren gaan niets kopen en facturen blijven onbetaald. Mechanisatiebedrijven, loonwerkers en gewasbestijdings/kunstmestverkopers krijgen het niet druk. Ons mechanisatiebedrijf heeft de verkoper verboden nog wat te verkopen want niet verkopen is beter dan wel verkopen en het geld niet krijgen.

  • info36

    Waar is de marktwerking? Bij zulke lagere opbrengsten reageerde de markt altijd.
    Nu niet meer, dat zegt genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.