Akkerbouw

Nieuws

'Smartphone spoort tekort voedingsstof gewas op'

Telers kunnen binnenkort met hun smartphone ter plekke bepalen of hun gewas een tekort heeft aan voedingsstoffen. Tot nu toe zijn daar dure meters voor nodig.

Dat meldt Plant Nutrition Courier, een site die wetenschappelijk nieuws verzamelt. De nieuwssite heeft de ontwikkelingen op het gebied van sensoren en apps voor mobiele telefoons en tablets geanalyseerd. Wetenschappers onderzoeken de mogelijkheden om met een smartphonecamera de voedingstoestand van een gewas te bepalen, bijvoorbeeld door de hoeveelheid bladgroen te meten.

Zelfde precisie als chlorofylmeter

Volgens Gert van den Berg, redacteur van Plant Nutrition Courier, kunnen onderzoekers met een smartphone vrijwel dezelfde precisie halen als met een chlorofylmeter. “Op een goede dag gebruikt een teler zijn smartphone om binnen enkele seconden vast te stellen of zijn gewas gebrek heeft aan een voedingsstof. Met de huidige stand van de techniek is het zelfs mogelijk om tekorten aan te tonen, lang voordat de eerste verschijnselen met het blote oog zijn waar te nemen. Gebrekziekten veroorzaken al schade, voordat de eerste verschijnselen aan de planten zijn af te lezen.”

Smartphonesignaal bij watertekort

Sensoren kunnen continu de voedingstoestand en het vochtgehalte van de grond meten. Er is al een app, die de informatie van de sensor omzet in een smartphonesignaal als er water of een meststof nodig is. De smartphone kan ook al worden gebruikt voor het bepalen van de fosfaattoestand van de grond, de bodemvruchtbaarheid of het ijzergehalte.

Of registreer je om te kunnen reageren.