Akkerbouw

Nieuws

China wil teelt transgene soja stimuleren

China wil de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde soja stimuleren. Dit moet het aanbod vergroten, waardoor minder import nodig is.

Volgens persbureau Reuters mogen in China geen transgene voedselgewassen worden geteeld, alleen GMO-katoen is toegestaan. Transgene mais en soja mogen wel worden geïmporteerd voor verwerking in veevoer.

China importeert recordhoeveelheid sojabonen

De overheid kondigde in het laatste vijfjarenplan aan genetische modificatie van voedselgewassen te stimuleren. De details zijn nu uitgewerkt, meldt Reuters. Bij sojabonen streeft de overheid naar variëteiten die resistent zijn tegen onkruidbestrijdingsmiddelen. Het land produceert dit seizoen 12,5 miljoen ton sojabonen en moet een record van 86 miljoen ton importeren om aan de vraag te voldoen. Dat is goed voor 64% van de wereldhandel. De sojabonen komen vooral uit de VS, waar vrijwel alleen transgene soja wordt geteeld.

Fel protest verwacht van lokale producenten

Volgens Reuters is het ondoenlijk om op grote Chinese akkerbouwbedrijven het onkruid met de hand te verwijderen. De verwachting is dat lokale producenten en afnemers van niet-transgene soja fel gaan protesteren tegen de toelating van de teelt van GMO-sojabonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.