Akkerbouw

Nieuws 1453 x bekeken

Tarwenoteringen dalen in de VS

De tarwenoteringen dalen in de Verenigde Staten mede door hoge voorraden en moeizame export. In Europa vallen de opbrengstverwachtingen van tarwe tegen, waardoor de prijs stijgt.

De tarwenoteringen daalden eind vorige week op de termijnmarkt in Chicago. De goede oogstvooruitzichten en hoge voorraden met lastige de exportmogelijkheden als gevolg van de sterke Amerikaanse dollar trekken de tarwenoteringen omlaag. De tarweprijs daalde op de termijnmarkt in Chicago voor het septembercontract met 2,4% ten opzichte van de voorgaande week. Een week eerder steeg de prijs nog met 1,1%.

Termijnmarkt Chicago vorige week omhoog

De termijnmarktnotering in Chicago bewoog medio vorige week omhoog, na het verschijnen van het zogenoemde Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. De wereldtarwevoorraad werd daarin iets lager ingeschat dan analisten van tevoren hadden verwacht. De oorzaak van de minder hoge voorraad is de vermoedelijk stijgende voerconsumptie, waardoor de totale tarweconsumptie bovendien toeneemt.

EU-tarwenoteringen bleven stijgen

De Europese tarwenoteringen bleven eind vorige week wel stijgen, mede doordat het Franse AgriMer eerdere berichten van een dalende tarweproductie bevestigden in hun wekelijkse gewasoverzicht.

De exportmarkt trekt aan. Egypte, de grootste importeur van tarwe, heeft afgelopen weekend meer betaald voor de tweede tender van het seizoen. Het staatsinkoopbureau Gasc kocht 180.000 ton Roemeense tarwe en 120.000 ton Russische tarwe voor verzending eind augustus.

Maisprijs amper in beweging

De maisprijsindex van de International Grains Council (IGC) steeg licht, vergeleken met een week eerder met 0,5% naar 195 punten. De maisprijs verandert niet veel, mede doordat de eindvoorraden niet zo hard stijgen als eerder werd verwacht. In de Verenigde Staten staat de maisprijs licht onder druk.

De maisprijs daalde op de termijnmarkt in Chicago voor het septembercontract met 0,8% ten opzichte van de voorgaande week. De daling is minder hard vergeleken met een week eerder, toen daalde de prijs ten opzichte van de voorgaande week met 1,4%. De verwachting is dat later deze week het warme en droge weer in de Verenigde Staten de prijs wat kan opdrijven, gezien komende maand een belangrijke groeiperiode is.

Of registreer je om te kunnen reageren.