Akkerbouw

Nieuws 5322 x bekeken 1 reactie

Phytophthora barst los na noodweer Zuiden

Op veel Zuid-Nederlandse aardappelpercelen wordt phytophthora gevonden. Dat is het gevolg van het noodweer van twee weken geleden, zegt Johnny Remijn van advies- en onderzoeksbureau Delphy.

Telers konden de aardappelziekte door de natte omstandigheden niet altijd tijdig bestrijden. Met het actuele natte weer blijft het oppassen geblazen.

Remijn werkt vooral in Zeeuws-Vlaanderen, maar van zijn zuidwestelijke collega's hoort hij soortgelijke geluiden. "En vanuit het Zuidoosten ook. Je kunt stellen dat in heel Zuid-Nederland phytophthora voorkomt op aardappelpercelen. Dat was te verwachten, gezien de omstandigheden. Het regende hier in korte tijd 40 tot 70 millimeter en het was warm."

Spuitadvies

Korte intervallen met goede middelen, is Remijns spuitadvies. Dan is de ziekte volgens hem te controleren, mits het weer opnieuw roet in het eten gooit.

De verschillen zijn groot in Nederland. In grote delen van het Zuiden is veel neerslag gevallen en blijven de forse buien maar komen. Oost-Brabant en Limburg spannen de kroon, zo is op neerslagkaartjes van het KNMI te zien. Het resultaat van de overvloedige regen is dat op honderden hectares het water niet weg kan en phytophthora dus niet kan worden bestreden.

Jacob van de Borne tweet over 35 plus 60 millimeter neerslag, gepaard met een foto van een blank staand perceel aardappelen.

Beregenen in het Noorden

Daarentegen is het Noorden op veel plaatsten droog. "We krijgen voor het eerst in wel vier weken water", zei akkerbouwer Berend Jansema uit het Groningse Vlagtwedde maandag. "De neerslag is hier zeer welkom. Als ik tijd had gehad, was ik al aan het beregenen geslagen."

Hij spoot wel twee keer preventief, maar eigenlijk is phytophthora voor Jansema niet aan de orde. "Deze week regent het en is er voor het eerst infectierisico, dus ik moet aan de slag. Dat lukt wel, ik pak er de juiste momenten voor." Zijn gewassen zijn allemaal gezond.

Collega Jan Reinier de Jong, met een akkerbouwbedrijf zo'n 30 kilometer verderop in Odoorn, meldt echter op Twitter dat hij al tweemaal phytophthora heeft geconstateerd in de regio. Dat is tekenend voor de variaties in het land, maar ook in testgebieden. Jansema: "De excessen nemen toe."

Bij twitteraar Arie van Os uit het zeer Noordelijke Uithuizen was 50 millimeter na drie weken droogte te veel van het goede. Gezamenlijk worden geulen gegraven.

Gemiddeld beleeft Nederland vooralsnog een nat seizoen, zo blijkt uit gegevens van het KNMI. De lijn van 2016 bevindt zich ver onder de droogste jaren en ook onder het gemiddelde.

Boerderij roept aardappeltelers, adviseurs en anderen die in het gewas lopen op om phytophthorahaarden te melden in onze phytophthoramonitor, om inzicht te krijgen in het ziekteverloop.

Eén reactie

  • boer drenth

    verschrikkelijke toestand daar in het zuid oosten. Maar wij kennen dit heel goed. In de nacht van 24 op25 okt 1998 95mm .14 juni 9007 in 20 min.ongeveer 65mm. 26 op 27 mei 2014 in 8 uur 90 mm, alles blank van het water. Veel sterkte toegewenst. Kop d,r veur zeg wij hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.