Akkerbouw

Nieuws 3375 x bekeken

NVWA vindt ringrot op Goeree-Overflakkee

Bij een teler van consumptieaardappelen heeft voedselautoriteit NVWA ringrot geconstateerd, en wel op Goeree-Overflakkee.

De uitbraak van ringrot bij een teler van consumptieaardappelen op Goeree-Overflakkee is een tegenvaller voor de aardappelsector. De quarantaineziekte is ongeveer drie jaar niet meer gevonden. De LTO-werkgroep Consumptieaardappelen gaat kijken of extra maatregelen nodig zijn.

Besmetting en verspreiding

De voedselautoriteit NVWA doet onderzoek naar de herkomst van de besmetting en eventuele verspreiding. De NVWA nam extra monsters bij de getroffen teler. Vijf van de zes monsters blijken definitief besmet met ringrot. De NVWA onderzocht ook het bedrijf van de teler die het pootgoed heeft geleverd, waar de consumptieaardappelen uit zijn geteeld. Dat leverde geen aanwijzingen op voor ringrot.

Het is de eerste vondst van ringrot in ongeveer drie jaar. Vóór 2013 was er een hausse aan uitbraken, met de top in seizoen 2011/2012, toen ringrot op 16 aardappelbedrijven is gevonden. Een partij aardappelen met ringrot, wordt besmet verklaard, evenals het perceel waarop de partij heeft gestaan. Er gelden beperkingen voor de afzet van aardappelen van andere percelen. Alle apparatuur en voorzieningen die de teler gebruikt voor aardappelen moeten worden gereinigd en ontsmet. Besmette bedrijven mogen deze apparatuur en voorzieningen 1 jaar lang niet gebruiken voor de teelt van pootaardappelen.

Extra eisen

De NVWA legde alle aardappeltelers op Goeree-Overflakkee begin 2012 extra eisen op om verspreiding van ringrot te voorkomen. De aanleiding was dat er in de jaren daarvoor meerdere uitbraken zijn geweest op het Zuid-Hollandse gebiedsdeel. Daar bleek toen illegaal pootgoed te worden gebruikt.

De nieuwe uitbraak is voor de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen aanleiding om te kijken of extra maatregelen nodig zijn voor de consumptiesector, zegt voorzitter Adrie Bossers. "De pootgoedsector heeft al het Hygiëneprotocol Ringrot. Op het bedrijf van de getroffen teler is drie jaar geleden ook ringrot gevonden. Het kan zijn dat deze nieuwe besmetting daardoor is veroorzaakt. Ringrot is een zeer hardnekkige bacterie. De NVWA doet daar nog onderzoek naar."

Hygiëneprotocol Ringrot

Voorzitter Peter Berghuis van de LTO-werkgroep Pootaardappelen noemt het een meevaller dat de besmetting alleen is gevonden in consumptieaardappelen, en niet in pootgoed. "De verdenking van ringrot dateert van eerder dit jaar, toen veel boeren al aardappelen aan het poten waren. Als ringrot was gevonden in pootgoed, had het veel wijder verspreid kunnen zijn."

LTO en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hebben in 2012 het Hygiëneprotocol Ringrot opgezet. Het protocol dient om de pootgoedsector te vrijwaren van een besmetting. Vorig jaar deed 80% van de pootgoedtelers mee met 90% van het areaal. Berghuis: "Helaas is het nog geen 100%."

Of registreer je om te kunnen reageren.