Akkerbouw

Nieuws

NAK bekijkt uitstel aangifte veldkeuring pootgoed

De keuringsdienst NAK kijkt of de uiterste datum voor de aangifte van pootaardappelen voor de veldkeuring moet worden uitgesteld.

Ton Stolte, manager Operations van de NAK, verwacht daar eind volgende week uitsluitsel over. "De aangifte moet nu voor 17 mei worden gedaan. Vanwege de wisselvallige weersomstandigheden kijkt de NAK naar deze sluitingsdatum. We verwachten dat de komende week veel zal worden gepoot."

Later poten

Directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland schat dat landelijk de helft van het areaal pootaardappelen nog niet is gepoot. "In de Noordoostpolder moet nog zeker 60 tot 70% de grond in. Daar is veel water gevallen. In het zuidwesten en Noord-Holland is al wat meer gepoot. Het is in andere jaren wel eens vaker zo laat geweest."

Directeur Jan van Hoogen van Agrico schat dat landelijk rond de 30% van het areaal pootaardappelen in de grond zit. "De laatste jaren lag dat rond deze tijd op 95%." Volgens HZPC-directeur Gerard Backx is in het zuidwesten al veel gepoot. "In het Noorden echter nog heel weinig. Normaal is rond deze tijd het meeste gepoot. We lopen een paar weken achter. Later poten hoeft niet te betekenen dat er later wordt geoogst. We moeten daarvoor het groeiseizoen afwachten."

Of registreer je om te kunnen reageren.