Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Geen beslissing glyfosaat in Brussels comité

De toelating van onkruidbestrijder glyfosaat is opnieuw uitgesteld. De Europese Commissie besloot donderdagmiddag in het besluitvormend comité voor planten, dieren, veevoer en voeding (Scopaff) het voorstel voor de toelating niet in stemming te brengen, omdat er onvoldoende steun was.

De toelating van glyfosaat ligt zeer gevoelig vanwege een mogelijke relatie met het ontstaan van kanker bij mensen.

De Glyphosate Task Force (GFT), waarin bedrijven zijn verenigd die de toelating van glyfosaat nastreven, zegt in een reactie dat de besluiteloosheid van de Europese Unie de Europese boer op achterstand dreigt te zetten en betrouwbaarheid van het Europees rechtssysteem aantast. Volgens GFT is de huidige situatie discriminerend, buiten proportie en ongerechtvaardigd, aldus voorzitter Richard Garnett.

Duits standpunt onbekend

Er is weliswaar een grote meerderheid van lidstaten voor toelating, maar die hebben gezamenlijk te weinig stemmen voor een zogenoemde gekwalificeerde meerderheid (65% van de bevolking). Duitsland heeft tijdens de vergadering van het Scopaff geen standpunt ingenomen. Frankrijk is tegen en Italië zou volgens sommige bronnen op de wip zitten. Zonder die 3 grote landen in het kamp van voorstanders, is het gewicht van de voorstemmers te klein voor een gekwalificeerde meerderheid. Nederland is voor toelating onder voorwaarden van glyfosaat.

Nederland heeft er moeite mee dat Duitsland zijn handen aftrekt van het eigen rapport, waarin wordt voorgesteld om het bestrijdingsmiddel voor een nieuwe periode toe te staan. Nederland wil graag dat Duitsland helderheid verstrekt over die positie.

Toelating glyfosaat loopt eind juni af

Het besluit over de hernieuwde toelating van glyfosaat moet voor eind juni genomen worden, omdat dan de huidige toelatingstermijn verloopt. Er is voor eind juni geen volgende vergadering van het Scopaff over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen gepland. De volgende vergadering staat geagendeerd voor 11 en 12 juli. Mogelijk komt het op de agenda van een van de aanverwante comités,  die nog wel in mei of juni bij elkaar komen.

Mocht het Scopaff niet tot een tijdige beslissing komen, dan staat voor de Europese Commissie de weg open naar het Comité van Beroep. In het Comité van Beroep zijn het dezelfde lidstaten die in dezelfde stemverhoudingen opnieuw over hetzelfde onderwerp praten.

Als glyfosaat geen hernieuwde toelating krijgt, wordt het middel per 1 juli verboden. Er zullen dan nog wel opgebruiktermijnen van een half jaar gelden.

Greenpeace: luister naar publieke opinie

In een eerste reactie zegt Greenpeace dat de Europese Commissie het besluit over de toelating van glyfosaat niet moet uitstellen, maar afstellen. Brusselse beslissers moeten luisteren naar de publieke opinie. "De politiek moet de zorgen van onafhankelijke wetenschappers serieus nemen", aldus Herman van Bekkem van Greenpeace.

Monsanto: vertraging ongekende afwijking

Producent Monsanto (van het veelgebruikte middel Roundup) vindt de vertraging in de besluitvorming 'een ongekende afwijking' van de manier waarop in de EU regels worden gemaakt. Het bedrijf dringt aan op een snelle en volledige hernieuwde toelating, in lijn met "de overtuigende conclusies van het Bundesinstitut für Risikobewertung (BFR) en de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa".

Laatste reacties

 • Piejear

  Niet publieke opinie maar wetenschappelijk onderbouwing en afweging zou leidend moeten zijn. Met publieke opinie leidend te maken wordt het chaos en verspillen we veel marketing centjes i.p.v. wetenschappelijke vooruitgang.

 • breukers1

  't Kan toch niet dat de publieke opinie leidraad gaat worden bij belangrijke beslissingen en dat onderzoeken door de diverse gerenommeerde onderzoekbureaus onderuitgehaald worden door enkele(op voorhand al !!??)tegen onderzoeken, die vaak uitgevoerd zijn in opdracht van of door groeperingen die sowieso al tegen welke vorm van chemische gewasbescherming dan ook, zijn.

 • A1967

  Het moet inderdaad niet van de publieke opinie afhangen,masr ook niet van zogenaamde wetenschappelijke onderzoekers die financieel gesteund worden door Monsanto.

 • wakker

  Ik ben voor het volledig transparant maken aan welke gewasbescherming groenten en fruit voor consumptie zijn blootgesteld Zodoende kan iedereen spuiten wat hij/zij wil en de consument heeft dan een werkelijke keuze wat betreft zijn voedsel producten die hij/zij wenst te kopen en de daarmee samenhangende voedselveiligheid.
  Kortgezegd: diegenen die graag gif eten kunnen daarvoor kiezen en diegenen die dat liever niet hebben laten het spul lekker in de schappen liggen

 • breukers1

  Als ik de discussie die hieromtrent gaande is na ga dan zijn de verschillen in opvattingen dusdanig groot dat er naar mijn mening nooit een besluit genomen kan worden dat een breed draagvlak heeft. Nu is het glyfosaat, een volgende keer zal het beslist een ander middel zijn waar het over zal gaan. Stemmingmakerij en onzekerheid scheppen naar de consument, daar gaat het de groeperingen die tegen chemische gewasbescherming zijn om. En het lukt hen vrij aardig. Zie het commentaar van bovenstaand wakker. Realistisch gezien kun je zo kort door de bocht niet denken. Zo lang de schappen in de winkels vol liggen met goede gezonde producten heeft iedereen makkelijk praten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.