Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Flink meer aardappelen in Vlaanderen

Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen stijgt dit jaar met 6.620 hectare tot 51.278 hectare. Dat is een groei van 14,82%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de registratie perceelgegevens bij het Vlaamse departement Landbouw en Visserij.

Woordvoerster Nele Vanslembrouck verwacht dat de cijfers nog maar weinig veranderen, al kunnen telers nog tot eind mei aanpassingen doorvoeren. Vanslembrouck kan niet aangeven welk deel van het areaal consumptieaardappelen fritessaardappel is en welk deel tafelaardappelen. Het areaal pootaardappelen daalt dit jaar met 331 hectare naar 1.266 hectare. De stijging van het Vlaamse aardappelareaal is in lijn met de voorspellingen, maar wel fors groter.

Areaalgroei groter dan groei verwerkingscapaciteit

De capaciteit, en daarmee de grondstofbehoefte van de Belgische aardappelverwerkers, groeide de laatste jaren sterk en groeit nog steeds. Overigens is de areaalgroei in Vlaanderen nu flink groter dan de groei van de verwerkingscapaciteit. “Daarbij is de teelt van aardappelen ten opzichte van andere teelten financieel aantrekkelijk”, verklaart Vanslembrouck de gestegen animo onder Vlaamse telers om aardappelen te zetten.

Het komt erop neer dat de areaalcijfers van Wallonië over 2016 niet eerder dan mei 2017 beschikbaar komen. Ze zijn nu nog druk met de verwerking van de cijfers van 2015, aldus een woordvoerder van het departement van Landbouw en Omgeving in Wallonië.

Eén reactie

  • pinkeltje

    Heel verstandig. Zo blijven we mooi goedkoop aan het eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.