Akkerbouw

Nieuws

Techniek versnelt phytophthoraresistentie

Een team van Britse wetenschappers van het Sainsbury Laboratory en The Genome Analysis Centre, heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de isolatie van plantenziekteresistentiegenen te versnellen. Dat staat in het wetenschappelijke magazine Nature.

De techniek heet SMRT RenSeq. Het team identificeerde tevens een nieuwe bron van resisentiegenen tegen phytophthora in de wilde aardappelverwant Solanum americanum.

Wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe resistentiegenen, omdat phytophthora de strijd tegen deze genen altijd weer snel weet te overwinnen.

"Het inbrengen van resistentiegenen in gewassen is een middel in de continue strijd om nieuwe ziektestammen van phytophthora voor te blijven", zegt professor Jonathan Jones, een pionier op dit gebied en tevens onderdeel van het Britse team.

Verschillende resistentiegenen stapelen in één plant

Het team wil verschillende resistentiegenen stapelen in één plant, om het voor ziekteverwekkers veel moeilijker te maken om de verdediging van de plant te doorbreken. Deze techniek kan de teelt van commerciële gewassen verbeteren; het leidt tot hogere opbrengsten, aanzienlijk minder milieubelasting en lagere kosten voor de producent en uiteindelijk ook de consument.

Of registreer je om te kunnen reageren.