Akkerbouw

Nieuws

Stet Holland koopt pootgoedtak KWS Potato

Pootaardappelbedrijf Stet Holland neemt de pootgoedactiviteiten over van veredelaar KWS Potato.

KWS splitst de conventionele pootaardappelactiviteiten af om zich volledig te richten op de ontwikkeling van hybride aardappelen. Dit betekent dat de rassen en het kweekmateriaal voor frites, chips en tafelaardappel- en exportmarkten worden verkocht aan Stet Holland, eveneens in Emmeloord gevestigd.

De overeenkomst is maandag ondertekend en de transactie wordt naar verwachting in de zomer van 2016 afgerond.

KWS richt zich op vermeerdering uit zaad

De pootaardappelactiviteiten van de KWS Group zijn ondergebracht bij de dochteronderneming KWS Potato. "Stet Holland biedt goede perspectieven voor een succesvolle voortzetting van onze conventionele aardappelactiviteiten", legt KWS Saat-directielid Peter Hofmann uit. "KWS richt zijn kweekexpertise en middelen in aardappelen volledig op het ontwikkelen van hybride aardappelrassen."

Hofmann spreekt zijn vertrouwen uit in het kweken van hybride aardappelen en vermeerdering uit zaad in plaats van pootgoed. "Deze nieuwe, maar veelbelovende aanpak biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van conventionele kweektechnieken. Wij werken sinds 2011 al aan deze innovatie en hebben sindsdien goede voortgang geboekt."

'Markten voor rassen KWS en Stet sluiten op elkaar aan'

Peter Ton, algemeen directeur van Stet Holland, licht de acquisitie toe: "De pootaardappeltak van KWS is een uitstekende aanvulling voor Stet, omdat de markten voor de rassen van KWS en Stet goed op elkaar aansluiten. Door de overname van KWS' rassenportfolio, de pootgoedproductie en de verkoopkanalen creëren we synergie. Tevens verschaft het ons toegang tot kernmarkten en specifieke segmenten in de verwerkende industrie. Dit draagt bij aan versteviging van de positie van Stet in de pootaardappelmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.