Akkerbouw

Nieuws

Prima weer voor vroegste aardappelen op Tholen

De eerste vroege aardappelplanten komen op. Het weer is nu zeer gunstig voor de gewasontwikkeling, zegt vroege-aardappelveiling Alvantho.

De eerste vroege aardappelplanten komen op; de actuele weersomstandigheden zijn erg goed voor de gewasontwikkeling. Dat zegt David Hage, directeur van de vroege-aardappelveiling Alvantho. Van het ras Frieslander is beperkt pootgoed beschikbaar. Hiervoor worden alternatieven gepoot.

"Drie weken geleden zijn de vroegste aardappelen onder plastic al volop gepoot. Die hebben het nu naar hun zin. Met deze temperaturen en met de zon kan het snel gaan."

Vroeg is het niet, want de eerste planten laten zich vaak rond 1 april al zien. Hage waagt zich echter niet aan prognoses. "Het weer is allesbepalend. Blijft het groeizaam of wordt het nog koud of nat? De hoofdoogst moet de grond nog in. Het is te vroeg voor speculaties."

Stabiel aardappelareaal op Tholen

Inhoudelijk geldt dat het areaal stabiel is op het Zeeuwse Tholen. "Wat met aardappelen kan worden beplant, wordt met aardappelen beplant", stelt Hage. Van het grote ras Frieslander zal minder aanbod komen, aangezien het aanbod van pootgoed beperkt is. "Daar worden alternatieven voor gezocht en gevonden."

Veilingseizoen

Vorig jaar begon het veilingseizoen op 9 juni, wat laat was. Dat kwam door het koude, schrale voorjaar. In 2014 viel de eerste veildag echter al op 22 mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.