Akkerbouw

Nieuws

Bunge verwacht prijsstijgingen mais en soja

Bunge-topman Soren Schroder denkt dat zijn bedrijf in de tweede helft van het jaar kan profiteren van hogere en meer schommelende prijzen voor mais en soja.

In Brazilië dreigt de maisoogst te worden gedecimeerd door droogte, terwijl in Argentinië wordt gevreesd dat de soja-oogst letterlijk in het water valt. Schroder deed de uitspraak bij meevallende kwartaalcijfers.

Schroder denkt dat de tweede maisoogst in Brazilië, de zogeheten 'safrinha', dit jaar door droog weer zo'n 10 miljoen ton kleiner kan uitvallen dan een jaar eerder. Vorige week maakte Argentinië bekend dat overvloedige regenval ertoe kan leiden dat de sojaoogst zo'n 3 miljoen ton minder groot zal zijn. Als handelsbedrijf kan Bunge profiteren van stijgende en schommelende prijzen.

Prijs granen en oliezaden stond al even onder druk

De Amerikaan erkent dat de productieproblemen in het huidige kwartaal ongunstig kunnen uitpakken voor Bunge. In de markt werd tot voor kort geen rekening gehouden met grote calamiteiten en de prijs van granen en oliezaden stond daarom al even onder druk. Veel akkerbouwers in met name Noord- en Zuid-Amerika hielden daarom product vast, speculerend op hogere prijzen.

Bunge behoort met ADM, Cargill en Louis Dreyfus tot de elite van de wereldwijde graanhandel. Het afgelopen kwartaal boekte Bunge een omzet van $8,9 miljard (€7,8 miljard), 17% minder dan een jaar eerder. De nettowinst daalde met 12% tot omgerekend €206 miljoen. Het bedrijf realiseerde een beter resultaat met granen, maar zag de marges op soja zowat halveren.

De divisie die suiker verhandelt en omzet in bio-ethanol, boekte een verlies van $14 miljoen.

Overname Walter Rau Neusser

Bunge wil ondanks het perspectief op aantrekkende prijzen voor agrarische grondstoffen de focus verleggen naar producten met meer toegevoegde waarde. Vorige week nam Bunge het Duitse Walter Rau Neusser over. Het betreft een bedrijf dat speciale oliën en vetten levert voor de foodservice-industrie en voedselverwerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.