Akkerbouw

Nieuws 1728 x bekeken

Agrifirm betaalt €502,50 per ton sojabonen

Agrifirm Plant betaalt €502,50 per ton sojabonen, inclusief kwaliteitspremie. De poolprijs is tot stand gekomen op basis van de gerealiseerde verkopen. Er doen vijftig telers mee aan de pool.

"Door samen te werken in de keten, heeft de pool een hoge prijs opgebracht", stelt de coöperatie. "De soja wordt grotendeels verwerkt in het hoogste humane segment en daarmee wordt de maximale waarde voor de telers gerealiseerd."

Agrifirm ziet een grote meerwaarde voor gegarandeerd niet-genetisch gemodificeerde soja. "Ook de Nederlandse herkomst maakt het voor afnemers extra interessant om deze zogenoemde Nedersoja te verwerken. Daarom worden premies betaald ten opzichte van de wereldmarkt. De sojaprijzen daalden vorig jaar op de wereldmarkt. Er is wel een relatie met de noteringen op de wereldmarkt, maar de prijs voor Nedersoja bevindt zich op een heel ander niveau."

Belangstelling voor Nedersoja groeit

Volgens Agrifirm groeit de belangstelling voor Nederlands geteelde soja. "Dit biedt veel perspectieven voor de toekomst. We staan in Nederland echter nog aan het begin van de ontwikkeling van de sojateelt, wat ook blijkt uit de variatie aan opbrengst en kwaliteit. De telers die de kwaliteit leveren voor het humane segment, krijgen een poolprijs van €502,50. Voorlopige calculaties wijzen uit dat met een prima opbrengst en kwaliteit, een mooie plus ten opzichte van zomergraan is te maken."

Samenwerkingen

Agrifirm Plant startte onlangs een samenwerking met voedingsmiddelenproducent Alpro om de afzet te organiseren. Daarnaast werkt Agrifirm Plant ook veel samen met onderzoeksinstellingen. Naast de al bestaande samenwerking met Wageningen UR, heeft Agrifirm Plant ook afspraken gemaakt met ILVO in België (Instituut voor Landbouwonderzoek) om zo extra ervaring op het gebied van sojateelt te kunnen opdoen. Voor telers is een programma opgesteld om de ontwikkeling en het delen van kennis te stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.