Akkerbouw

Nieuws 2296 x bekeken

Pootgoedprijs HZPC stijgt

De prognoseprijs van HZPC voor oogst 2015 bedraagt €29,50 per 100 kilo pootaardappelen. Dat is €2 meer dan de prognoseprijs voor oogst 2014, waar het handelshuis uiteindelijk €28,81 voor betaalde.

Het rendement is voor de pootgoedtelers beduidend hoger dan een jaar eerder. De pootaardappelen brengen meer geld op en de hectareopbrengsten zijn hoger. Er vallen iets meer aardappelen in de potermaten. Er is meer bovenmaats pootgoed geproduceerd, waar HZPC gemiddeld €10 tot €12 per 100 kilogram voor betaalt, afhankelijk van het ras. Voor oogstjaar 2014 lag dat op €3,50 tot €7.

De prognoseprijs is de gemiddelde prijs die HZPC verwacht te betalen voor pootgoed van alle rassen in de potermaat, klasse S tot en met A en die in poolverband zijn geteeld. De prijs is exclusief btw en vóór afdracht van de kwekerslicentie door de pootgoedteler.

Bijzonder grote oogst in 2015

HZPC-directeur Gerard Backx betitelt 2015 als een bijzonder grote oogst met veel grove aardappelen. "Desondanks haalden de telers uitstekende hectareopbrengsten binnen de pootgoedmaten. Dit jaar zal voor onze telers over het algemeen resulteren in een mooie financiële opbrengst. Dat is te danken aan de combinatie van de prognoseprijs, de prijs voor de bovenmaten en de bovengemiddelde teeltopbrengsten. Over het laatste decennium zijn er maar een paar jaren geweest waarin de gemiddelde financiële opbrengst per hectare nog hoger lag."

Door de hoge hectareopbrengst kwam er veel pootgoed op de markt. Backx: "De afzet van pootaardappelen verloopt zoals in andere jaren, met enkele beperkingen. Zo was de Russische grens dit jaar tot 4 maart gesloten voor Nederlands pootgoed. Algerije is een grote afzetmarkt voor Nederlands pootgoed, maar het Noord-Afrikaanse land beperkt de import om de uitstroom van harde valuta te verminderen. Dit treft ook HZPC."

Verhoogde kwaliteitseisen

Daarnaast heeft een aantal landen waar HZPC aan levert de kwaliteitseisen verhoogd. Backx: "De kwaliteitseisen in landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten liggen duidelijk hoger dan in Europa. Daardoor zijn niet alle partijen pootaardappelen geschikt om aan deze bestemmingen te leveren."

Backx betitelt de Europese afzetmarkt als normaal. "Het is vergelijkbaar met twee jaar geleden. Vorig jaar was de afzet naar de Europese markt beperkt, vanwege de zeer lage prijzen voor consumptieaardappelen. Door de lage prijzen is toen minder gecertificeerd pootgoed aangekocht. Dit jaar liggen de consumptieaardappelprijzen beduidend hoger. Dat maakt dat er meer gecertificeerd pootgoed wordt aangekocht. De hogere consumptieprijzen worden ook weerspiegeld in de hogere prijzen die HZPC betaalt voor bovenmaats pootgoed."

Of registreer je om te kunnen reageren.